Gemeente Breda

Persberichten

26-04-2004

Bredase uitvindersprijs Idea Probata voor Bert Veldkamp

De gemeente Breda heeft de jaarlijks uit te reiken prijs Idea Probata in het leven geroepen als waardering voor mensen die op opvallend originele wijze concreet bijdragen aan een betere inrichting en beheer van de openbare ruimte. De eerste persoon die deze prijs donderdag 22 april in de Waalse Kerk uit handen van wethouder A.J.G. Oomen van Stadsbeheer in ontvangst heeft genomen is de heer Bert Veldkamp.

Bert Veldkamp werkt al vele tientallen jaren bij de gemeente Breda. Momenteel is hij senior product innovator bij de dienst Stadsbeheer. Hij krijgt de prijs Idea Probata toegekend voor zijn gehele oeuvre. Op vele terreinen binnen zijn vakgebied heeft hij, vaak achter de schermen, op creatieve wijze zeer belangrijke bijdragen geleverd aan productontwikkeling en productinnovatie. Hij heeft zijn stempel vooral gedrukt op de ontwikkeling van nieuwe wegverhardingen die niet alleen in Breda gebruikt worden, maar ook elders in Nederland. Zijn persoonlijke missie is steeds het maatschappelijk belang geweest. Een missie die een belangrijke drijfveer voor Bert Veldkamp is en ook de belangrijkste reden vormt dat hij bij de gemeente Breda is blijven werken en niet is overgestapt naar een commercieel bedrijf.

Naast een groot maatschappelijk hart heeft hij ook een groot civieltechnisch hart. Zijn meest in het oog springende verdiensten zijn de producten die Bert Veldkamp, samen met anderen, heeft ontwikkeld, zoals een speciaal soort puingranulaat (in samenwerking met Stolwerk en Voeten&Leppens), steenmastiekasfalt of S.M.A (een zeer duurzaam soort asfalt, toegepast in veel Nederlandse steden), stille wegdekken, zoals Twinlay (ontwikkeld in samenwerking met Heijmans, Rasenberg en de Zuidnederlandse asfaltcentrale ZNAC), stille microdeklagen (een verbetering van Twinlay, in samenwerking met Heijmans en Rasenberg) en schuimbitumen (een verwerking van teerhoudend asfalt).

Daarnaast heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan het realiseren van samenwerkingsverbanden op internationaal, nationaal, en lokaal niveau om opvallende vernieuwingen te realiseren.

De inbreng van Bert Veldkamp wordt niet voor niets hoog gewaardeerd in de verschillende (landelijke) werkgroepen waaraan hij nog steeds deelneemt, bij de verschillende gastcolleges die hij in binnen- en buitenland aan universiteiten verzorgt en op congressen die hij opluistert met zijn creatieve en vakkundige bijdragen. Daarnaast worden in vele binnen- en buitenlandse vakbladen, met vaste regelmaat, artikelen van zijn hand gepubliceerd.
Daarnaast heeft hij er steeds voor gezorgd dat bruikbare ideeën ook succesvol zijn uitgevoerd. Zijn innovatiedrang en zijn enorme gedrevenheid om een eenmaal ingeslagen weg ook helemaal te doorlopen hebben hem nooit losgelaten.

Breda, 23 april 2004