WERELD NATUUR FONDS

Nederlandse en Zambiaanse schoolkinderen met Treble in actie v

Persbericht

26 april 2004

Leerlingen van de basisschool Het Talent in Lent maakten zich vanmorgen op diverse manieren sterk, samen met de bekende popgroep Treble, voor de watercampagne 'Omdat water de natuur helpt, helpen wij het water' van het Wereld Natuur Fonds.

Activiteiten

De kinderen van Het Talent schilderen een doek van 1,5 x 2 meter met een afbeelding van de weer overstromende Kafue-rivier met dieren die er terugkeren. Kleikunstwerkjes worden afgebakken en de kleuters dansen speciaal voor deze dag gemaakte dansjes. De bekende popgroep Treble (met nummer 1 hit Ramaganana) geeft een echte Afrikaanse trommelsessie.

Drieluik

Het doek dat de kinderen in Lent schilderden maakt deel uit van een drieluik. Een ander deel van het drieluik schilderen leerlingen in Zambia, waarmee Het Talent een samenwerkingsrelatie heeft. Dit alles onder leiding van een Zambiaanse kunstenares die zelf het derde deel van het drieluik schildert.

Het uiteindelijke drieluik van 4,5 x 6 meter groot wordt eind mei onthult door de Zambiaanse President. Dit zal gebeuren op de Itezhi-thezi Dam in Zambia. Deze stuwdam in de Kafue-rivier heeft gezorgd dat een groot deel van het stroomgebied lange tijd te droog is geweest. Het Wereld Natuur Fonds zorgde er samen met de Zambiaanse overheid en het Zambiaanse energiebedrijf voor dat de dam weer opengaat. Hierdoor stroomt er weer voldoende water voor mensen en dieren in de Kafue-rivier.

Treble

Treble draagt de watercampagne een warm hart toe. De momenteel favoriete popgroep Treble heeft hun song 'Free as a bird' opgedragen aan de watercampagne van het Wereld Natuur Fonds. 'Wij voelen ons zo vrij als vogel. We zouden willen dat dat ook geldt voor de dieren en mensen in Afrika! Dan moeten ze wel over voldoende water kunnen beschikken. Met onze muziek - geïnspireerd door Afrika - en zang willen we graag een bijdrage leveren aan het werk van het Wereld Natuur Fonds voor waterrijke natuur in Afrika', aldus Treble. Met de leerlingen van Het Talent zorgen zij vandaag voor een uniek muziek- en dansoptreden. Daarmee nemen zij alvast een voorschot op de feestelijkheden eind mei op de stuwdam in de Kafue Flats in Zambia.

Campagne

De activiteiten die vandaag plaats vonden met de kinderen van Het Talent en Treble vonden plaats als onderdeel van de watercampagne 'Omdat water de natuur helpt, helpen wij het water'. Met deze campagne zal het Wereld Natuur Fonds tot en met juli op tal van manieren de aandacht vragen voor de wereldwijde waterproblematiek. In Afrika verdwijnen moerassen en rivierbeddingen vallen droog als gevolg van de bouw van dammen, de oprukkende landbouw en de voortschrijdende klimaatverandering. Behalve dat hierdoor prachtige moeras- en riviernatuur verloren gaat, komt door het watertekort ook de toekomst van Afrikaanse mensen en zoogdieren op het spel te staan. Het Wereld Natuur Fonds roept het Nederlandse publiek, overheden en bedrijven op om actief werk te maken van het wereldwijde waterprobleem. Waarbij de oplossing moet worden gezocht bij de bron: de natuur. Mens en dier zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van die waterrijke natuur.
Het Nederlandse publiek kan het Wereld Natuur Fonds helpen door donateurs te werven. Iedereen die in het kader van de 'Wet and Wild'-actie vijf nieuwe donateurs aanbrengt, maakt kans om straks zelf de Afrikaanse natuur te kunnen beleven en oog in oog te staan met de 'big five'.

////////////////////////////////

Extra informatie op internet:

- Informatie over de Watercampagne is te vinden op www.wnf.nl/perstoolkit.

- Het rapport (en samenvatting) over de afhankelijkheid van grote zoogdieren van water en watermanagement in sub-sahara Afrika is ook op bovenstaande site te vinden.

Op aanvraag beschikbaar:

- Foto's van het schilderen en Treble
- betacam materiaal wetlands en grote zoogdieren in Afrika en bedreigingen

- achtergrondinformatie over Treble

- actieboekje 'Wet & Wild' actie

Meer informatie:

- WNF-persvoorlichting: 030-6937375 of 030-6937313.

26 apr 04 12:59