Verbond van Verzekeraars

Sterke stijging diefstal vrachtwagens

Het aantal diefstallen van zware bedrijfsvoertuigen, opleggers en aanhangwagens is in het eerste kwartaal van 2004 sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt de stijging meer dan 25%.

In het eerste kwartaal van 2004 werden er ruim 100 zware bedrijfsvoertuigen en bijna 250 aanhangwagens en opleggers gestolen. In hetzelfde kwartaal in 2003 bedroegen deze aantallen ruim 80 respectievelijk bijna 200. Volgens de Stichting AVc correspondeert de stijging met een sterke toename van het aantal ladingdiefstallen in de transportsector. De stichting bekijkt daarom samen met deze sector en andere partijen de mogelijkheden voor nieuwe preventieve maatregelen.

Diefstal personenautos daalt
Tegenover de sterke diefstalstijging bij de zwaardere voertuigen staat een verdere daling bij alle andere motorvoertuigen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2003. Zo was de daling bij caravans 75,6%, bij personenautos 12,6%, bij lichte bedrijfsvoertuigen 9,4% en bij motorfietsen 9,5%. De daling van het totaal aantal diefstallen is volgens de Stichting AVc vooral te danken aan de publiek-private samenwerking tussen overheid, verzekeraars en bedrijfsleven en aan de toenemende aandacht voor preventie.
Terwijl de diefstal van autos steeds verder daalt, signaleert de Stichting AVc ook dat er steeds minder autos worden teruggevonden. Het aantal teruggevonden autos daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003. Volgens de stichting betekent dit dat autos steeds vaker worden gestolen door professionele autocriminelen.

Verzekerd!, april 2004