Gemeente Amsterdam

Wethouder Maij opent geheel vernieuwde verlichting Stationsplein en C.S.
"Veiliger en sfeervoller"
23 april 2004 - Jonas Bouwmans, dIVV
Gisteravond opende wethouder openbare ruimte Hester Maij op het Stationseiland met een speciale lichtshow de vernieuwde verlichting van het Stationseiland en het Stationsgebouw. Maij: "De nieuwe verlichting is aangelegd om de veiligheid en de sfeer ter plekke te vergroten, juist ook vanwege de werkzaamheden die er de komende jaren nog plaatsvinden. Het resultaat is prachtig."

De nieuwe RVS-lichtmasten en lampen zorgen voor een geheel aangepaste verlichting van het stationsplein en het Centraal Station. Het plein wordt volgens de nieuwste normen verlicht met `witlicht', wat de (sociale) veiligheid vergroot. Ook aan het esthetisch oogpunt is aandacht besteed. De aanlichting (illuminatie) van het stationsgebouw, een karakteristiek Rijksmonument, is in dit project opgenomen. Beide lichtontwerpen (plein en gebouw) zijn in lichtontwerp op elkaar afgestemd en maken gebuik van dezelfde moderne masten. Het aantal masten is daarmee teruggebracht van 96 naar 21.

De lichtshow op muziek (22 april)

Poort

Het laatste deel van het project, de illuminatie van het stationsgebouw, is onlangs opgeleverd. De Gemeente heeft het project versneld uit laten voeren in verband met de werkzaamheden die de komende jaren nog op en rond het stationsleiland worden uitgevoerd; de nieuwe verlichting heeft als oorgmerk de leefbaarheid en veiligheid ter plekke te vergroten. Daarnaast is gekozen voor eenheid in vorm en uitvoering (ontwerp en masten) met de verlichting op de Dam. Het Centraal Station is een belangrijke poort naar de stad voor veel bezoekers en bewoners van de stad met de Dam in het directe verlengde. De dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer van de Gemeente Amsterdam beheert de openbare verlichting en illuminatie in de stad en heeft het project uitgevoerd.

Eindresultaat nieuwe verlichting statonsplein en stationsgebouw (22 april)

© Gemeente Amsterdam