Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

26-04-2004 Consument boekt meivakantie goed, zomer laat De boekingen die de consument heeft gemaakt tot en met 11 april voor zijn vakantie in de zomerperiode (1 april 1 november) trekken ten opzichte van de vorige metingen (-6%, -12%) steeds verder aan (-1%).

In januari, normaliter één van de drukste boekingsperiodes (11% van de jaarlijks 7 miljoen ANVR reizigers) keek men nog aan tegen een achterstand van 14% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Nu, tot en met 11 april, zien we dat nog slechts 1% minder Nederlanders zijn vakantie heeft geboekt. Het geeft duidelijk de geluiden weer uit de branche: de Nederlander boekt zijn vakantie dit jaar beduidend later dan voorheen. Opvallend zijn de berichten van ANVR reisondernemingen dat voor de komende meivakantie zeer goed is geboekt.

Met name de vliegvakantie is deze zomer zeer in trek (+3%). De lage prijzen en de aantrekkelijke dollarkoers doen dit jaar dan ook veel Nederlanders besluiten de vakantie door te brengen op verre bestemmingen (+27%). Zo noteren de Verenigde Staten van Amerika 50% meer Nederlandse boekingen tot en met 11 april, Midden Amerika +19%, Zuid Amerika +60%, het Caraïbisch Gebied + 47% en Afrika +32%. Het Verre Oosten boekt een kleine 3% meer Nederlanders, waarbij met name Sri Lanka (+139%), de Malediven (+46%) en India/Nepal (+39%) er positief uitspringen.
Dichterbij vliegend zien we dat Turkije tot op heden weer op heel wat Nederlandse zonaanbidders mag rekenen deze zomer (+39%, marktaandeel 25%) in tegenstelling tot de gebruikelijke zomerse koploper Spanje (-19%, marktaandeel 24%). Griekenland, die de tweede helft van augustus het Olympisch vuur brandend houdt voor de sportminnende wereld, zal weliswaar veel enthousiaste sportliefhebbers ontvangen, maar de ANVR reiziger laat deze vakantiebestemming voorlopig nog even aan anderen over (10%). Dit geldt voorlopig ook voor Portugal (-25%), die de voetbalfans van 12 juni tot en met 4 juli in haar greep houdt.

Ook autovakanties trekken verder aan (-4%, vorige metingen: 7%, -9% en 11%). Nederland (marktaandeel 27%) en Frankrijk (marktaandeel 26%) kijken nog aan tegen een achterstand van resp. 4% en 14%, maar Scandinavië (+34%, marktaandeel 4%), Groot-Brittannië (+26%, marktaandeel 1%) en Oost Europa (+10%, marktaandeel 4%) zien het aantal Nederlandse vakantiegangers toenemen.

Het winterseizoen (1 november 1 april) is inmiddels positief afgesloten met 2%. Dit is vooral te danken aan de vliegbestemmingen (+6%), waarbij de Europese bestemmingen (marktaandeel 74%) plussen met
1% en de verre bestemmingen (marktaandeel 26%) dat doen met 22%. De wintersportboekingen zijn na eerdere metingen van 3% en 4% uiteindelijk, toch nog onverwacht, geëindigd op 1%. De traditionele sneeuwgebieden Oostenrijk (-4%, marktaandeel 59%) en Frankrijk (-1%, marktaandeel 19%) zagen dit winterseizoen Nederlanders kiezen voor landen als Duitsland (+21%), Italië (+5%), Zwitserland (+6%) en Tjechië (+7%).

- Vakantieganger boekt laat, zon en ver (22-03-2004)