Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1308
datum
23-04-2004

onderwerp

Brief LNV inzake Fonds Kleine Toepassingen

TRC 2004/3104

bijlagen

Geachte voorzitter,

Tijdens het op 15 april jl. gehouden Algemeen Overleg met de vaste Kamercommissie voor Landbouw heb ik toegezegd de Kamer nader te informeren over het Fonds Kleine Toepassingen.

datum
23-04-2004

kenmerk
DL. 2004/1308

bijlage

Allereerst een korte positionering van het fonds. Het streven van dit kabinet is te komen tot duurzame gewasbescherming. Een effectief en duurzaam middelenpakket speelt een belangrijke rol in het bereiken van dit doel. Het middelenpakket staat al gedurende langere tijd onder druk, met name voor toepassingen met een voor de industrie beperkt financieel belang (zogenaamde kleine toepassingen).

Door de vereenvoudiging van uitbreidingstoelatingen is reeds een belangrijke drempel voor kleine toepassingen weggenomen. Maar dit is niet voldoende. Een ander belangrijk instrument is de financiële ondersteuning van de totstandkoming van een toelating van kleine toepassingen. Hiertoe is een fonds voorzien, gevuld met gelden van de overheid en van de sector. Het fonds draagt daar waar nodig bij in de kosten voor het verkrijgen van toelatingen.

Een vergelijkbaar fonds heeft de afgelopen jaren ook geopereerd met goedkeuring voor staatssteun van de Europese Commissie. De toenmalige steunverlening had betrekking op een fonds met bijdragen van LNV, LTO-Nederland en Nefyto in de jaren 1999/2000 ter hoogte van in totaliteit 1,2 miljoen gulden (EUR 544.653). Dat fonds heeft mede ondersteuning gegeven aan de toelating van 26 kleine toepassingen en is nu financieel uitgeput. Met dit fonds is goede ervaring opgedaan met het oplossen van kleine toepassingen, maar is slechts een deel van de problemen voor kleine toepassingen opgelost. Gezien de om economische redenen beperkte bereidheid van leveranciers om kosten te maken voor toelatingsonderzoek van middelen voor kleine toepassingen blijft een voortgaande steunverlening noodzakelijk.

Deze voortgaande vorm van steunverlening is in het kader van staatssteun in Brussel opnieuw gemeld. De Commissie heeft naar aanleiding van de steunmelding vragen gesteld, die beantwoord zijn. Het wachten is nu op de reactie van de Commissie. Zodra de Commissie akkoord is, kan een start gemaakt worden met het nieuwe fonds.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Fonds Kleine Toepassingen (PDF-formaat, 34 kB)


---