Gemeente Renswoude

Waterschapsaanslag
Datum: 23/04/2004 Bron: Vallei & Eem

EIGENAREN VAN GEBOUWEN ONTVANGEN HOGERE WATERSCHAPSAANSLAG IN 2004

Komende week ontvangen eigenaren van gebouwen de aanslag waterschapsomslag gebouwd voor 2004 van Waterschap Vallei & Eem. Deze waterschapsheffing is bedoeld voor het onderhoud van dijken, het waterpeilbeheer en de afvoer van overtollig water. De aanslag over 2004 is 30 tot 43 procent hoger dan afgelopen jaar. Dat komt doordat het waterschap steeds meer werk doet in de stedelijke gebieden. Ook besteedt Waterschap Vallei & Eem steeds meer aandacht aan recreatief medegebruik van wateren en dijken en natte natuurontwikkeling dan voorheen. Er heeft in de loop der jaren dus een verschuiving in het takenpakket plaatsgevonden, die nu is vertaald in de verdeling van de lasten. Bij de nieuwe werkwijze worden de kosten meer volgens de werkelijkheid verdeeld.
Naast eigenaren van gebouwen betalen ook eigenaren van gronden en alle inwoners mee aan de kosten die het waterschap maakt om te zorgen voor veilige dijken, droge voeten en optimale waterstanden. De hoogte van de aanslag hangt af van de WOZ-waarde van het gebouw. Gemiddeld betalen eigenaren van gebouwen in 2004 43 eurocent per 2268,- van de waarde van het gebouw. Dat was 33 eurocent. Zo betaalt een huiseigenaar van een huis met een WOZ-waarde van 226.800,- in 2004 gemiddeld 43 ,-

Verschuiving van de lasten
Eenmaal per vijf jaar moet het waterschap bepalen hoe het de kosten aan de drie categorieën doorberekent. Het waterschap legt die verdeling vast in de Kostentoedelingsverordening. Vanaf 2004 is de Kostentoedeling herzien. De eigenaren van gebouwen moeten vanaf het jaar 2004 meer bijdragen. Ook de ingezetenen betalen meer dan voorheen. De eigenaren van gronden gaan minder betalen. De ontwerp- Kostentoedelingsverordening heeft in het voorjaar 2003 ter inzage gelegen. Tijdens de inspraakperiode zijn er geen bezwaren binnengekomen bij het waterschap.
Voor meer informatie kan men de internetsite van het waterschap raadplegen: www.wve.nl. Klik vervolgens op Belastingen.