Provincie Noord-Holland

Time Out project Haarlem krijgt 92.000,-

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben besloten 92.000,- te steken in een Time Out project (TOP) in de gemeente Haarlem. TOP voorziet in dagopvang met een onderwijs- en een hulpverleningsprogramma voor jongeren in het reguliere voortgezet onderwijs in
Haarlem die vanwege gedragsproblemen tijdelijk van school worden of zijn verwijderd. Door deze jongeren op te vangen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van het voortijdig schoolverlaten. Eén van de speerpunten van het collegeprogramma 2003-2007 van GS.
Als leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de eigen school (tijdelijk) niet gewenst zijn, hebben zij een uitwijkmogelijkheid nodig. Op zeer korte termijn kunnen zij dan worden opgevangen in de Time Out projecten. De leerlingen krijgen daar veel individuele begeleiding om de ontstane problemen het hoofd te bieden. Na een periode van maximaal 12 weken gaat de leerling weer terug naar de eigen school. Of als dat niet meer mogelijk is, naar een andere school van het voortgezet onderwijs of leerwerktrajecten waar het naar verwachting beter zal gaan met de leerling. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de school waar de leerling vandaan komt. Door de combinatie van onderwijs en hulpverlening kan gewerkt worden aan de gedragsproblematiek van de leerling, terwijl hij/zij ook onderwijs blijft volgen. Doel van de tijdelijke opvang is dat de jongeren weer teruggeplaatst kunnen worden in het gewone onderwijs. Dit kan hun eigen school zijn, of een andere school.
De belangrijkste reden om dit project te subsidiëren is dat door deze mogelijkheid van een tijdelijke opvang een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de bestrijding van het voortijdig schoolverlaten. Dit is een van de speerpunten van het collegeprogramma 2003-2007.
Voor dit project is, in het kader van de vernieuwende projecten sociaal beleid, in 2004 voor de tweede keer subsidie verleend. De subsidie van de provincie voor dit jaar bedraagt 92.020. De totale kosten zijn 192.020 per jaar. De rest wordt betaald door het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs in Zuid-Kennemerland, de gemeente Haarlem en OCK het Spalier. Vanaf volgend jaar moeten deze partners het project helemaal gaan bekostigen.
Meer informatie: Sije de Jong, tel. (023) 514 34 07

Marieke Ottevanger 26 april 2004