PERSBERICHT - 2004-04-26

Nederlanders kiezen 'kindvriendelijk' buurland steeds vaker voor gezinsvakantie

Toerisme Vlaanderen verwacht uitstekende zomer

Toerisme Vlaanderen en Brussel in Den Haag is optimistisch over de groei van het inkomend toerisme uit Nederland. Op basis van de meest recente cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) wordt voor België en Vlaanderen komende zomer een toename met 10 procent verwacht. In een overwegend dalende markt, waarin bijvoorbeeld Frankrijk het volgens de prognoses met 300.000 overnachtingen minder moet doen, ben ik daar heel tevreden mee, aldus TVB-directeur Karel Ooms.

Volgens Ooms trekt België steeds meer Nederlanders voor gezinsvakanties. En Vlaanderen profiteert daar goed van mee. Daarbij gaat het niet alleen maar om korte vakanties en stedentrips, waarvoor het nabuurland altijd al erg populair was, maar wordt in toenemende mate ook de hoofdvakantie in een bestemming in België doorgebracht. Steeds meer gezinnen betekent ook steeds meer kinderen op vakantie. Voor TVB is dat een belangrijk motief, om de kindvriendelijkheid van het Vlaamse land in de komende campagnes nog wat sterker te benadrukken.

Actueel is het thema van de Vlaamse kustgemeenten. Kinderen zijn koningen in Vlaanderen-aan-Zee, zo luidt de niet mis te verstane boodschap die veel Nederlandse gezinnen voor een spetterende vakantie naar de kust moet lokken. Bij de voorbereiding van zon strandvakantie kunnen alle moderne hulpmiddelen worden ingeschakeld. Internet natuurlijk in de eerste plaats, waar op de inmiddels alom om haar hoge kwaliteit geprezen website www.dekust.org vrijwel alles is te vinden aan noodzakelijke informatie. En het (gratis) boekje Kustschatten een handige pocket voor in de strandtas- heeft de belangrijkste wetenswaardigheden ook nog eens op papier beschikbaar. (zie ook het speciale bericht over Vlaanderen aan zee op deze site)

Mechelen kinderstad
Ook elders laat men zich niet onbetuigd. Mechelen, een pittoresk toeristisch pareltje gelegen tussen Antwerpen en Brussel, één van de zes Vlaamse kunststeden en zelfs de derde monumentenstad van Vlaanderen, heeft het kind in haar armen gesloten. De voormalige hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, met haar bijzondere cultuurhistorische erfgoed, wil nu vooral heel kindvriendelijk zijn.

Mechelen kinderstad is de noemer, waaronder het hele jaar door, maar natuurlijk vooral in de vakantietijd, meer dan 50 activiteiten plaatsvinden. Niet alleen voor maar deels ook door kinderen. Kinderen worden er zelf bij betrokken via de stedelijke kinderraad, er is een kinderburgemeester en er worden kinderpersconferenties gegeven, waarover kinderen kunnen lezen op hun speciale website www.mechelen.be/kinderstad.

Dat heeft zeker zijn weerslag gekregen op het beleid, zegt Walter van Wesenbeeck, verantwoordelijke voor de communicatie over het project. En voor het jeugdig toerisme betekent het, dat Mechelen de taal van het kind is gaan spreken. Symbool van Mechelen Kinderstad zijn de kinderdeurenop maat van het kind op strategische plaatsen in het stadsbeeld.

Voor kinderen zijn er het KijKerk-project, een activiteitenprogramma waarin elke namiddag (behalve maandag) de acht Mechelse kerken centraal staan, er is de Museumklas die zich richt op de drie belangrijkste musea in de stad en er is een speciale gezinswandeling door het intieme en overzichtelijke centrum van de stad. Naast dit, vooral historische, kader herbergt Mechelen ook zon negen kinmdgerichte en kindvriendelijke attracties: dierenpark Planckendaele bijvoorbeeld, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, Technopolis, het Speelgoedmuseum (grootste van Europa!) en figurentheater De Maan zijn zo maar wat voorbeelden.

Mechelen kinderstad is niet een eenmalig project. Ook na 2004 wil Mechelen verder uitgroeien in kindvriendelijkheid: verkeersveilig, met voldoende speelruimte en met een aantrekkelijk cultureel aanbod, ook voor de kinderen. Meer informatie, natuurlijk ook over de mogelijkheden voor een meerdaags verblijf, op:
www.mechelen.be/toerisme

Hidrodoe
Elders in Vlaams België is er voor de kids ook van alles te beleven. Het water-doecentrum Hidrodoe in Herentals in de provincie Antwerpen bijvoorbeeld. Het bestaat nog niet zo lang, maar blijkt een schot in de roos. Al in het eerste jaar kwamen er ruim 40.000 bezoekers, de prognose voor het komende seizoen is nog optimistischer. Hidrodoe, opgericht door het drinkwaterbedrijf van de provincie Antwerpen, vestigt op een heel toegankelijke en dikwijls ludieke wijze de aandacht van met name het kind op de bijzondere betekenis van water.

Kinderen leren er al spelend, en uit de reacties blijkt dat ze het ongelooflijk fun vinden om er proefjes te doen, waterweetjes te leren, in de watertuin te experimenteren, in het watercafé te zitten en tenslotte- bij het weggaan in de waterwinkel nog een leuk waterhebbedingetje aan te schappen. Hidrodoe is van plan in de toekomst nog verder uit te bouwen. Het is gemakkelijk per auto bereikbaar (E313, afritten 20 of 22, E34, afrit 21), per bus en trein is het iets lastiger vanwege de wandeling van zon drie kwartier van het dichtstbijzijnde station of busstop in Herentals. Meer informatie:
Website: www.hidrodoe.be
E-mail: info@hidrodoe.be
Telefoon: +32-3-2168888

Suske en Wiske-museum
In Heide-Kalmthout, eveneens in de provincie Vlaanderen is in de voormalige villa van striptekenaar Willy van der Steen het provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum gevestigd. Van der Steen heeft er tot aan zijn dood in 1990 gewerkt, daarna kwam het pand in andere handen, maar later lukte het om het aan te kopen en het museum er in te richten.

Het museum heeft twee doelstellingen: aandacht voor Willy Vandersteen en zijn beroemde creaties en het prikkelen en stimuleren van de creativiteit en expressie van kinderen. Daartoe ontvangt het museum kinderen tussen 8 en 12 jaar, met wie een drie uur durend programma wordt gedaan. In die drie uren wordt een video gedraaid over hoe een strip ontstaat, er is een speurtocht langs de tentoonstelling over Vandersteen en Suske en Wiske en tot besluit is er een workshop van anderhalf uur in het atelier.

Meedoen kan alleen maar na aanmelding vooraf en in groepen. Eenmaal per maand is er een familiedag, waaraan iedereen kan meedoen van 7 jaar of ouder. Maar ook daarvoor is aanmelding vooraf noodzakelijk. Dit jaar is het museum wegens volledige vernieuwing van het museumgedeelte gesloten van half juli tot half oktober.

Meer informatie:
internet: www.provant.be/suske&wiske
e-mail: info@suskewiske.provant.be
Tel.: +32.3.666.64.85

Kidskompas België Speciaal voor reislustige kids (en hun ouders) verschijnt in het najaar van 2004 onder de noemer Kidskompas België een reeks toeristische boekwerkjes over Belgische steden. De serie richt zich op kinderen van 6 tot 13 jaar. Er staat praktische informatie en tips in voor de ouders, leuke dingen om te doen en interessante en soms ook gewoon grappige weetjes over het land, de stad, bezienswaardigheden en attracties.

En natuurlijk geeft Kidskompas België antwoord op vragen zoals: hoe bestel je Belgische frieten, wat zijn Antwerpse sinjoren, wel eens gehoord van Manneke Pis en waar logeer je met kinderen in Belgfë. In de serie wordt in eerste instantie aandacht besteed aan de Belgische steden Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent. Daarna komt er een KidsKompas over Barcelona.

Meer informatie:
internet: http://www.cheekymonkeys.nl/kidskompasbelgie.htm e-mail: info@cheekymonkeys.nl
telefoon: tel 023 5519335

Informatie over alle genoemde onderwerpen natuurlijk ook bij:

Toerisme Vlaanderen & Brussel
Koninginnegracht 86
2514 AJ Den Haag
Tel: 070-4168110
E-mail: verkeersbureau@toerisme-vlaanderen.nl
Website: www.toerisme-vlaanderen.nl