Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
26 april 2004
Corporaties krijgen verplichting verhuiskostenvergoeding

Minister Dekker van VROM wil dat woningcorporaties de verhuiskosten gaan vergoeden van huurders die vanwege renovatie of sloop/nieuwbouw (tijdelijk) moeten verhuizen naar een andere woning. De vergoeding wordt vastgesteld op minimaal 5000 euro. Dit sluit aan bij een door de Tweede Kamer aangenomen motie hierover. Naar verwachting treedt de regeling medio volgend jaar in werking. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft zij ook welke regels voor woningcorporaties er nog meer gaan veranderen.

Minder regels
In de brief aan de Tweede Kamer wordt een aantal eerder voorgenomen wijzigingen van de regels voor woningcorporaties (Besluit beheer sociale huursector, BBSH) afgewogen tegen het streven van de minister om tot minder regels en tot minder administratieve lasten te komen. De meeste van deze aanpassingen wil de minister dan ook niet doorvoeren. De belangrijkste daarvan is de verplichting voor de betrokken corporaties tot het maken van plannen voor de 56 aandachtswijken. Omdat tijdens een werkconferentie vorig jaar oktober bleek dat bij deze corporaties het besef van urgentie groot is heeft de minister daarvan afgezien.

Vennootschapsbelasting
Verder komt in het BBSH te staan wat de maatschappelijke werkzaamheden zijn die slechts door de corporaties zelf kunnen worden verricht. Alle andere activiteiten mogen dan alleen door dochtermaatschappijen worden uitgevoerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het bouwen van koopwoningen. Deze aanpassing heeft te maken met de wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, waardoor in het BBSH moet worden aangegeven voor welke werkzaamheden corporaties geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen. Ook wordt elke corporatie voortaan verplicht een zogenoemd treasury-statuut op te stellen, met daarin voorwaarden voor het beperken van financiële risico's, vooral als het gaat om beleggen.

Download de brief aan de Tweede Kamer (pdf, 45 KB)

Meer info:
Dossier Besluit beheer sociale-huursector

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17740 )