SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN

Sociale partners Zorg en Welzijn stimuleren ESF-gebruik binnen hun sectoren

Meer dan duizend bestuurders en directieleden van zorginstellingen en welzijnsorganisaties waren vandaag aanwezig op een congres van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn. Zij lieten zich uitvoerig informeren over de mogelijkheid Europese subsidie te verkrijgen voor hun instelling. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) stelt voor Nederland in de periode 2001-2006 jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar voor aanvragen die beantwoorden aan de zogeheten doelstelling 3. De zorg- en welzijnssector heeft tot op heden nauwelijks subsidie aangevraagd. De bijeenkomst had tot doel instellingen en organisaties te stimuleren gebruik te maken van de mogelijkheden die het Europees Sociaal Fonds biedt via de Sectorfondsen Zorg en Welzijn.

ESF 3-doelstelling

Nederland draagt jaarlijks 5 miljard euro bij aan de EU. Daarmee is ons land een van de grootste donateurs. De Europese Commissie gebruikt deze gelden onder meer voor het oplossen van specifieke Europese problemen. De gelden worden toegekend via verschillende Europese structuurfondsen. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is een van de vier Europese structuurfondsen. ESF is gericht op het scheppen van nieuwe en betere banen en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking. Voor de zogenoemde ESF3-doelstelling is voor Nederland tot 2006 250 miljoen euro per jaar beschikbaar. De zorginstellingen en welzijnsorganisaties kunnen deze gelden benutten om scholingsprojecten en reïntegratietrajecten op te zetten.

De ESF-subsidies kunnen worden ingezet voor projecten met een maatschappelijk belang voor de arbeidsmarkt. Momenteel is 13% van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam in de zorg- en welzijnssector. De komende jaren zal dit aandeel snel stijgen. Het is daarom van groot maatschappelijk belang om te blijven investeren in kennis ten einde de kwaliteit en de kwantiteit van personeel te garanderen. De komende jaren zal door vergrijzing, maatschappelijke en technologische veranderingen de druk op de deze specifieke arbeidsmarkt toenemen.

Versterking kwantiteit en kwaliteit

Tim de Jong, voorzitter van het Sectorfonds Zorg en ABVAKABO-bestuurder, en Henk Strating, voorzitter van het Sectorfonds Welzijn en adjunct-directeur MOgroep, gaven namens beide sectoren hun visie op de wijze waarop zorginstellingen en welzijnsorganisaties op een verantwoorde wijze gebruik kunnen maken van ESF-subsidies. Beide voorzitters benadrukten dat deze middelen instellingen en organisaties in staat stellen de kwaliteit en kwantiteit van werknemers in deze sectoren te behouden, versterken en uit te breiden.

Staatssecretaris Mark Rutte onderstreepte het belang van het gebruik van beschikbare ESF-gelden. Hij maakte de congresgangers tevens deelgenoot van een actueel gegeven, namelijk dat de regelgeving is verruimd, zodat de ESF-gelden nu voor meer doeleinden kunnen worden ingezet. De staatssecretaris overhandigde symbolische cheques, waarmee ESF-subsidie werd toegekend aan vijf projecten van drie instellingen: SVRZ in Zeeland, Thuiszorg West-Brabant en Ter Weel in Goes. In totaal is aan deze instellingen (bedrag in Euro's) 4.963.204 aan ESF-subsidie toegekend.

Korrie Louwes, directeur van het Agentschap ESF van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sprak over de rolverdeling tussen Brussel, het ministerie, het Agentschap SZW en de Sectorfondsen Zorg en Welzijn. Zij bepleitte een projectmatige en gefaseerde opzet.

Monique Thomas, manager ESF van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn, sprak over de inzet van de Sectorfondsen om zorginstellingen en welzijnsorganisaties te helpen bij het ESF-subsidietraject. Aan de ene kant moeten controlemaatregelen problemen voorkomen, aan de andere kant zal een klantvriendelijke benadering onnodige drempels moeten wegnemen.

Huidige aanvragen ESF-subsidies Zorg en Welzijn.

Inmiddels zijn al 45 projectideeën en subsidieaanvragen bij het ESF Service Centrum van de Sectorfondsen in behandeling. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 36 miljoen euro.

Aanvragen Brancheoverstijgend: 3, Euro 7.513.033 Aanvragen Geestelijke Gezondheidszorg: 3, Euro: 1.727.495 Aanvragen Gehandicapten zorg: 5, Euro 5.778.913 Aanvragen Thuiszorg: 10, Bedrag in Euro's: 5.000.000 Aanvragen Thuiszorg/ Verpleging en Verzorging: 3, Euro: 3.096.797 Aanvragen Verpleging en Verzorging: 13, Euro: 8.077.730 Aanvragen Verpleging en verzorging/ Thuiszorg/ Kinderopvang: 1, Euro: 818.986
Aanvragen Ziekenhuis: 2, Euro: 1.468.106
Aanvragen Ziekenhuis/ Verpleging en verzorging: 3, Euro: 2.056.491 Aanvragen Kinderopvang: 2, Euro: 1.000.000

Totaal aantal aanvragen: 45, Bedrag in Euro's: 36.555.551

Belangstelling uit het veld

Het drukbezochte congres vond plaats in het Beatrixtheater in Utrecht. Onder de aanwezigen waren bestuurders en directieleden van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook de welzijnsorganisatie waren ruim vertegenwoordigd: kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen, schippersinternaten, jeugdhulpverlening en maatschappelijk werk.