Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT

Prinses Amalia en prinses Máxima ruimschoots favoriet bij de jeugd.

Koningin Beatrix niet populair.

Naarden, 26 april 2004. Uit een grootschalig onderzoek op Kaboem, de interactieve website voor tweens, blijkt dat prinses Amalia het meest favoriete lid van het koningshuis is bij de jeugd. Prinses Mabel is het minst geliefd bij deze leeftijdsgroep.

In aanloop naar de bruiloft van Friso en Mabel en Koninginnedag werd de jeugd gevraagd naar hun mening over het koningshuis. Dit resulteerde in de volgende top 3's:

Meest favoriete leden koningshuis
prinses Amalia 36%
prinses Máxima 34%
prins Willem-Alexander 9%

Minst favoriete leden koningshuis
prinses Mabel 27%
Edwin de Roy van Zuydewijn 17%
koningin Beatrix 15%

Meer dan de helft van de jeugd vindt koningin Beatrix niet zo leuk of zelfs stom. Slechts 8% zegt onze koningin heel leuk te vinden. Opvallend is dat Prins Willem-Alexander populairder is bij de jongens dan bij de meisjes. 17% van de jongens noemt de kroonprins zijn favoriet. 2% van de meisjes kiest voor prins Willem-Alexander.

Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat het koningshuis niet populair is onder jongeren. 49% vindt het koningshuis helemaal niet belangrijk of niet zo belangrijk. De percentages nemen toe naarmate men ouder wordt. Een kleine groep van 15% vindt het koningshuis heel belangrijk.

Het grootste deel van de jeugd vindt Koninginnedag een leuke feestdag. 70% vindt Koninginnedag leuk of heel leuk; 15% vindt Koninginnedag stom. Toch gaat slechts 37% Koninginnedag dit jaar zeker vieren, 40 % twijfelt nog en 24% viert het zeker niet.

De jeugd is redelijk op de hoogte van de oorsprong van Koninginnedag. 75% weet dat koningin Juliana jarig was op 30 april. 22% denkt dat Koninginnedag de geboortedag is van koningin Beatrix of koningin Wilhelmina.

In totaal deden meer dan 2500 respondenten tussen de 10 en 15 jaar mee aan het onderzoek.

Kaboem is met meer dan 500.000 leden Nederlands populairste website voor en door Tweens (9-15 jaar). Het is voor Tweens dé plek om elkaar te ontmoeten en alles aan te treffen over typische Tweens onderwerpen. Kaboem is continu op zoek naar de laatste trends onder Tweens. Daartoe wordt doorlopend onderzoek gedaan binnen www.kaboem.nl.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Kaboem Media B.V.
Gooimeer 3-30, 1411 DC Naarden
Niki Smit, Eindredacteur
e-mail: n.smit@kaboem.nl
telefoon : 035 - 6997500

zie ook www.kaboem.nl/meer info over kaboem
wilt u rondkijken op Kaboem, log dan in met als bijnaam: bezoeker en wachtwoord: kindersite.

---- --