CORDAID

Mensen in Nood in actie voor vluchtelingen Soedan

De hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid gaat noodhulp verlenen aan Soedanese vluchtelingen in Tsjaad. 'De situatie van de vluchtelingen is schrikbarend slecht', aldus hulpverleenster Geke Verspui, die net terug is uit het gebied. 'Er is weinig opvang voor de vluchtelingen, de kampen zijn overbevolkt en er is gebrek aan schoon drinkwater en voedsel.'

De bevolking van de provincie Darfur in Soedan is al een jaar doelwit van milities en het leger van Soedan. Dorpen worden gebombardeerd en er wordt op grote schaal gemoord en verkracht. Dit ondanks een recent ondertekende wapenstilstand. Honderdduizenden Soedanezen zijn op de vlucht in eigen land, ongeveer 100.000 mensen zijn gevlucht naar buurland Tsjaad.

Mensen in Nood gaat via de lokale organisatie Secadev hulp verlenen aan drie kampen in Tsjaad waar in totaal 36.000 vluchtelingen zitten. De hulp richt zich op het onderhoud van watervoorzieningen en distributie van voedsel, in samenwerking met het WFP. Daarnaast wil Mensen in Nood de tienduizenden vluchtelingen helpen die vlakbij de grens met Soedan leven, in opgedroogde rivierbeddingen, verstoken van hulp. Geke Verspui maakt zich vooral zorgen om deze groep, omdat zij werkelijk niets hebben en over een maand, als de regentijd begint, onbereikbaar zijn voor hulpverlening. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen uit Tsjaad ook baat hebben bij de hulpverlening, omdat zij de Soedanese vluchtelingen de afgelopen maanden hebben geholpen en nu zelf met een voedseltekort zitten.