Partij van de Arbeid


Bijgaande vragen van Bert Koenders heb ik zojuist al ingediend. Deze versie bevat echter een bronverwijzing en één toegevoegde vraag.


----------

Den Haag, 26 april 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken over de vondst van raketmotoronderdelen uit Irak in een Rotterdams schrootverwerkingsbedrijf


1.


Bent u op de hoogte van de raketmotoronderdelen afkomstig uit Irak, die gevonden zijn bij een schrootverwerkingsbedrijf in de Rotterdamse haven? Wanneer zijn de onderdelen/ het schroot vanuit Irak, via Jordanië, naar Nederland verscheept en welke controle wordt op uitvoer van dergelijk materieel uitgevoerd door de Amerikanen ?


2.


Acht u de controle zoals die door de VS plaatsvindt adequaat? Waarom wel/niet?


3.


Acht u de terugkeer van VN-wapeninspecteurs naar Irak noodzakelijk om voldoende controle uit te oefenen op de uitvoer van mogelijke risicovolle materialen uit Irak?


4.


Wat is het VS-beleid ten aanzien van uitvoer en bescherming van dergelijke zaken uit Irak?


5.


Om wat voor raketonderdelen en radioactieve bestanddelen gaat het exact en wat was de eindbestemming van het schroot? Levert het gevonden uraniumoxide risico s op bij eventuele doorvoer?


6.


Welke partijen zijn op basis van welke procedures en bevoegdheden bij de vondst betrokken nadat de onderdelen van raketmotoren werden gevonden in Rotterdam? Wie is de eerstverantwoordelijke bewindspersoon en acht u de bestaande procedures adequaat?


7.


Wat zijn uw conclusies en wat zijn de conclusies van UNMOVIC met betrekking tot de gevonden raketmotoronderdelen en welke eventuele gevolgen worden aan de conclusies verbonden?


8.


Acht u verscherpte controle op de uitvoer van materialen met mogelijke wapenonderdelen uit Irak en invoer of doorvoer via Nederland noodzakelijk? Waarom wel/niet?


Raketmotoren bij schroot , de Volkskrant, 26-04-04


Weer uranium in haven gevonden , de Volkskrant, 07-04-04


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl