Universiteit van Amsterdam

Persbericht Universiteit van Amsterdam
Maandag 26 april 2004

Vogels driedimensionaal op internet

Het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam (ZMA) presenteert een deel van de vogels uit de collectie op driedimensionale wijze op internet. Deze techniek is geheel nieuw en niet eerder werd een deel van de collectie op deze wijze gepresenteerd. In totaal zijn 151 objecten van 50 vogelsoorten en -ondersoorten afgebeeld.

De afgebeelde vogels kunnen met de computermuis op het scherm gedraaid worden en op deze wijze kan het kenmerkende verenkleed van de diverse vogelsoorten vanuit verschillende hoeken en op verschillende groottes bekeken worden. De nu afgebeelde vogels zijn het resultaat van een demonstratieproject waarin een efficiënte methode werd ontwikkeld om de afbeeldingen van vogels als ware het echte objecten voor brede gebruikersgroepen ter beschikking te stellen. Het is nu bovendien niet nodig om de vaak tere en zeldzame objecten telkens aan te raken. De database is toegankelijk via de website van het Zoölogisch Museum Amsterdam: http://www.science.uva.nl/zma/

Het demonstratieproject beperkte zich tot de zogenaamde type-exemplaren in de vogelcollectie van het ZMA. Type-exemplaren zijn de geconserveerde exemplaren van dieren of planten die gebruikt worden om een nieuw ontdekte soort te beschrijven en als zodanig in de wetenschappelijke vakliteratuur te publiceren. Zodoende functioneert een type-exemplaar als een internationaal erkend referentie-object voor de karakterisering van een dier- of plantensoort. In het onderzoek, maar ook in de natuurbescherming of bij de regulering van de handel in diersoorten, wordt vaak een beroep gedaan op wetenschappelijke collecties als die van het ZMA om type-exemplaren en andere exemplaren te bestuderen. De driedimensionale afbeeldingen zijn erop gericht om de kenmerkende details van elke vogelsoort zo goed mogelijk te laten uitkomen.

Met medewerking van het Nederlandse knooppunt (NLBIF) (http://www.nlbif.nl) van de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) (http://www.gbif.org) en het Expertisecentrum voor Taxonomische Identificaties (ETI) (http://www.eti.uva.nl) zijn in het demonstratieproject 151 objecten van 50 vogelsoorten en -ondersoorten afgebeeld. Met behulp van een speciale opstelling zijn vanuit diverse hoeken digitale fotografische opnames gemaakt. Deze zijn vervolgens met de computer bewerkt, zodat de objecten in verschillende richtingen op het scherm bewogen kunnen worden. Met de opgedane ervaringen wordt het nu mogelijk om op meer routinematige wijze het aantal driedimensionale afbeeldingen uit te breiden waar dit nuttig wordt geacht.