Gemeente Enschede

Ideeën voor jongeren voeren boventoon


Enschede, 26-04-2004

Uitslag 3e stemronde Buurt aan Zet

Afgelopen zaterdag maakte projectwethouder Roelof Bleker de 10 winnende ideeën bekend naar aanleiding van de derde en tevens laatste stemronde van het project Buurt aan Zet. Bewoners uit de wijken Velve-Lindenhof, Bothoven en de Laares hadden gehoor gegeven aan de oproep om ideeën in te dienen die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk.

In totaal werden 56 ideeën aangeleverd waarop nog tot zaterdag 15.00 uur gestemd kon worden. Er kwamen enkele honderden stembiljetten binnen, waaruit de betrokkenheid bij dit project blijkt. Het werd een gezellige middag en veel buurtbewoners kwamen een kijkje nemen in en rondom de Buurt aan Zet-tent waar diverse activiteiten gehouden werden. Iedereen mocht zelf acrobatieknummers uitproberen, zich laten schminken, en luisteren naar het kinderkoor van freinetschool De Bothoven en eenmansorkest 'Di Stephano'.

De tien winnende ideeën op een rijtje, in willekeurige volgorde:
* Verbetering Digitref Velve-Lindenhof.

* Een overdekte werkplaats die door jongeren gebruikt kan worden om aan brommers en fietsen te sleutelen.

* Verfraaiing en beveiliging schoolplein basisschool De Lipper aan de achterkant.

* Ondersteuning van jonge darters die prof willen worden.
* De jongerenwerkster van de Laares moet nog minimaal 1 jaar (na afloop van haar contract) blijven.

* Voor de drie Buurt aan Zet-wijken een springkussen, stormklauterbaan, trampoline, groot zwembad, podium (alles mobiel en verplaatsbaar) aanschaffen.

* Air hockey tafel, een grotere tv, 5 voetballen voor binnen en 5 voor buiten, klein poolbiljart voor de tiener-/jongerenruimte in buurthuis Laares.

* Drugsverkoop uit de wijken verbannen. Meer winkeltjes daarvoor terug.

* Agenten meer de straat op sturen om tijd door te brengen met kinderen, met ze te praten of met ze te spelen.
* (Geluids)overlast skatebaan Velve-Lindenhof tegengaan voor bewoners Galvanistraat. In plaats van aarden wal een geluidsscherm plaatsen.

In dit laatste Buurt aan Zet jaar is er nog een bedrag van 400.000 euro beschikbaar om projecten te realiseren. De mensen die de winnende ideeën aangeleverd hadden, kregen uit handen van wethouder Roelof Bleker een cheque overhandigd. Hierop de tekst "U krijgt de kans om uw idee werkelijk uit te voeren". Dit geeft al aan dat realisering van de plannen niet vanzelf gaat. De bewoners moeten nu zelf aan de slag om hun wensen en plannen uit te voeren. Buurt aan Zet is er namelijk niet alleen vòòr, maar ook dòòr bewoners. Achterliggende gedachte van het project is het vergroten van de betrokkenheid van bewoners bij hun leef- en woonomgeving en bij het gemeentebestuur.

In Enschede is de methodiek van het project erg succesvol gebleken bij zowel bewoners als bestuurders. Er komt dan ook een gemeentebreed vervolg op het project onder de titel "Buurt in Aktie".
---

Gepubliceerd op 26-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar