Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Cannabisbrief pakt niet bestaande problemen aan (26/04/04)

De VNG kan zich onvoldoende identificeren met het voornemen van het rijk om het cannabisbeleid aan te scherpen. Uit de cannabisbrief die het kabinet afgelopen week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat de cannabisbrief oplossingen geeft voor problemen die gemeenten niét ervaren (aanscherpen cannabisbeleid) en juist geen oplossingen biedt voor problemen die voor gemeenten wel spelen (achterdeurproblematiek blijft bestaan).

De door het kabinet gewenste aanscherping van het beleid kan juist tot sluiting van gedoogde coffeeshops leiden, waardoor naar verwachting het aantal illegale en oncontroleerbare verkooppunten zal toenemen (zoals kofferbak- en scooterverkoop). De ervaring van gemeenten is dat illegale verkoop al snel leidt tot verkoop van harddrugs en overlast.

Gemeenten zijn over het algemeen tevreden over het beleid dat zij voeren inzake gedoogde coffeeshops. Lokaal maatwerk is nodig, zeker geen landelijk opgelegd instrumentarium. Het kabinet behoeft geen afspraken te maken met gemeenten over de totstandkoming van gemeentelijke beleidsplannen, handhavingarrangementen en prestaties. In de meeste gemeenten zijn deze zaken allemaal reeds geregeld.

Juist omdat deze zaken goed zijn geregeld ervaren gemeenten meestal geen overlast van gedoogde coffeeshops, aanscherping van dat beleid is daarom overtrokken. Gemeenten vinden wel dat de achterdeurproblematiek moet worden opgelost.

De toon van de brief wordt teveel beïnvloed door de mening van het buitenland en doet onvoldoende recht aan het succesvolle lokale coffeeshopbeleid. Het is juist positief dat concentratie van handel in softdrugs bij coffeeshops plaatsvindt, daarmee is de handel namelijk controleerbaar en beheersbaar.

Den Haag, 26 april 2004