Aedes

Aedes wil erkenning lokale afspraken verhuiskosten

26 april 2004

Aedes wil erkenning van de lokale afspraken over een tegemoetkoming in verhuiskosten bij gedwongen verhuizing. Dit stelt de brancheorganisatie van woningcorporaties naar aanleiding van de brief die minister Dekker vandaag aan de Tweede Kamer stuurt. Corporaties worden verplicht een minimaal bedrag van 5000 euro te vergoeden aan huurders die vanwege renovatie, sloop of nieuwbouw (tijdelijk) moeten verhuizen naar een andere woning.

Aedes pleit voor handhaving van de bestaande contractsvrijheid tussen huurders en verhuurders. Dit stelt huurderorganisaties en corporaties in staat om afhankelijk van de lokale situatie maatwerk overeen te komen over de inhoud van sociale plannen bij stedelijke vernieuwing. Aedes-directeur Peter Boerenfijn: 'Een landelijke verhuiskostenregeling is een voorbeeld van regelgeving oude stijl. Dergelijke normerende regelgeving is een gemiste kans.'

De tegemoetkoming in de verhuiskosten maakt onderdeel uit van de sociale plannen die corporaties en huurderverenigingen samen opstellen. Ook tal van andere zaken worden daarin geregeld, zoals terugkeerregelingen en hulp bij verhuizing. Dit blijkt uit een inventarisatie van Aedes. Een landelijke regeling verstoort de gemaakte lokale afspraken met wellicht druk op deze aanvullende elementen.

Het is volstrekt overbodig dat de overheid nu op deze manier ingrijpt. Aedes is bovendien verbaasd dat er een regeling in het leven is geroepen die zich uitsluitend richt op corporaties. Dit leidt namelijk tot rechtsongelijkheid van huurders. De enige goede plek voor een regeling is dus het Burgerlijk Wetboek.

De uitbreiding van de regelgeving staat ook haaks op een onlangs door de kamer aangenomen motie waarin de regering wordt verzocht met een voorstel te komen tot vermindering van overheidsregelgeving met betrekking tot corporaties (motie-Koopmans/Hofstra, 17 februari 2004).