Cordaid


---


P E R S B E R I C H T

Uitkomsten conferentie Cordaid-SID over gevolgen uitbreiding EU:

Uitgebreide EU biedt nieuwe kansen voor ontwikkelingssamenwerking en internationale handel

Dankzij de uitbreiding met de 10 nieuwe lidstaten vergroot de Europese Unie haar stem in internationale fora (VN, Wereldbank, IMF) om te strijden voor armoedebestrijding.

De nieuwe lidstaten dienen hun inspanningen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking aanzienlijk uit te breiden.

Dat is de belangrijkste conclusie van een conferentie die Cordaid en SID vorige week organiseerden in het kader van de nationale NGO-campagne ter voorbereiding op het Nederlandse EU-voorzitterschap. Minister Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) benadrukte dat niet alleen gekeken moet worden naar het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, maar ook naar het beleid op de terreinen handel en landbouw. In voorbereiding op het Nederlandse voorzitterschap vinden bilaterale ontmoetingen plaats met Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Hongarije. We bespreken onderwerpen die van wederzijds belang zijn met betrekking tot de versterking van het Europese beleid voor ontwikkelingssamenwerking, handel, landbouw en coherentie, aldus Van Ardenne.

Profiteren van de ervaring van de nieuwe lidstaten

De nieuwe lidstaten hebben ervaring met ontwikkelingssamenwerking waar de EU gebruik van kan maken, zo stelde Jan Plesinger van het Tsjechisch Forum voor ontwikkelingssamenwerking. NGOs in de nieuwe lidstaten weten hoe het is om hulp te ontvangen. Bovendien hebben zij specifieke ervaring bij de opbouw van de democratie, mensenrechten en een geliberaliseerde economie en in de ondersteuning van nabijgelegen gebieden als de Kaukasus en Tsjetsjenië.

NGO-campagne Europa in de wereld

De conferentie vond plaats in het kader van de nationale NGO-campagne 'Europa in de wereld. Hierin staan de thema's mensenrechten en sociale rechten, de coherentie van EU-beleid en de gevolgen van een veranderende Unie centraal. De campagne werd op 18 maart in Maastricht gepresenteerd tijdens een conferentie over Europees ontwikkelingsbeleid en mensenrechten. In het kader van deze campagne vinden dit jaar nog zes andere conferenties plaats. Uitgebreide informatie over de campagne en alle uitkomsten van de conferentie zijn te vinden op www.europaindewereld.nl.

Lees ook de speech van Minister Van Ardenne tijdens deze conferentie.