Greenpeace

Bloedonderzoek naar giftige stoffen bij politici Greenpeace: streng Europees chemicalieënbeleid noodzakelijk

26 April 2004, Amsterdam, NEDERLAND

Ook politici doen mee aan het bloedonderzoek naar schadelijke stoffen dat Greenpeace laat uitvoeren door het Academisch Ziekenhuis Groningen. Medewerkers van het ziekenhuis nemen vandaag bloed af bij Europarlementlijsttrekkers Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Jens van der Vorm de Rijke (LPF) en Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP). De politici kunnen ook de ansichtkaart aan Staatssecretaris Van Geel ondertekenen: ik eis een lichaam zonder gif. Deze handtekeningenactie wordt ondersteund door de Consumentenbond, de FNV, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, WECF en Stichting Reinwater. De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuw Europees chemicaliënbeleid. Greenpeace wil dat in Europa de productie en toepassing van giftige stoffen verboden wordt.

Vorige week werd bij ruim tachtig mensen bloed afgenomen. Deze mensen zijn geselecteerd uit de ruim 1400 reacties naar aanleiding van een oproep in het radioprogramma Vroege Vogels. Het bloed wordt onderzocht op ftalaten, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, fenolen (alkylfenolen en alkylfenol ethoxylaten, bisfenol-A) en organotins. Deze stoffen zitten in veel dagelijkse producten zoals computers, vinylzeil en parfum en ze belanden zowel tijdens de productie, het gebruik als de afvalfase in het milieu. Deze stoffen zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Onderzoekers vonden de schadelijke stoffen terug in sediment, schelpdieren, visdiefjes, walvissen en ijsberen. Het gaat om stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn; vaak zijn het notoire hormoonverstoorders. Een van de stoffen leidde tot geslachtsverandering bij krokodillen. Het is niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek doet naar deze stoffen. Ze werden eerder aangetoond in regenwater, huisstof en in Disney-kinderkleding.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Greenpeace wil dat Van Geel zich inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen en de afspraak dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen of toepassingen bestaan al alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat voordat stoffen op de markt gebracht mogen worden, bewezen is dat ze daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe). Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen.

Greenpeace is samen met andere organisaties een handtekeningenactie gestart: eis een lichaam zonder gif. Er zijn speciale ansichtkaarten gericht aan Staatssecretaris Van Geel van Milieu, waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. Ook via de Greenpeace-website kunnen mensen meedoen aan de actie.

Vind je ook dat de productie en het gebruik van giftige chemische stoffen aan banden gelegd moet worden? Eis een lichaam zonder gif!

Vind je ook dat de productie en het gebruik van giftige chemische stoffen aan banden gelegd moet worden? Eis een lichaam zonder gif!