Persbericht


Enschede, 26-04-2004

Arameeërs in Twente rouwen om het overlijden van
Vredesactivist Cor Keijzer

Op zaterdag mogen 24 april jl. heeft de Aramese Beweging voor Mensenrechten een telefoontje gekregen, met de droevige mededeling dat Cor Keijzer onverwachts op vrijdag 23-04-2004 is overleden.

Cor Keijzer woonde van 1993 tot 2001 in Enschede. Hij was predikant van de Vredeskerk in Enschede en daarnaast zette hij zich in voor onder meer de rechten van de mens. Hij was actief binnen verschillende vredes- en mensenrechten bewegingen. Cor Keijzer was o.a. medeoprichter en bestuurslid van de Aramese beweging voor Mensenrechten in 2000 en bestuurslid van Church & Peace International. In 1995 is onderleiding van de Aramese Federatie Nederland het comité " Aramese Vluchtelingen " in het leven geroepen. Samen met verschillende plaatselijke politici, verschillende vluchtelingen- en kerkelijke en vredesbewegingen heeft Cor Keijzer zich actief ingezet tegen uitzetting van de Aramese vluchtelingen. Door had onder meer geleid tot een handtekeningactie waarbij vervolgens een petitie -ondersteund door de burgemeesters van Hengelo en Enschede en beide gemeenteraadsleden - overhandigd werd aan de Tweede Kamer.

In Twente had Cor Keijzer al een naam als vredesactivist. In 2001 is hij met zijn gezin naar Leeuwarden verhuisd, maar de contacten met de Aramese gemeenschap werden er niet minder op. Het activisme is ook na de verhuizing naar Leeuwarden gebleven. Als onderdeel van het Christian Peacemakers-team ( Amerikaanse organisatie) is hij - vóór het uitbreken van de tweede Golfoorlog - op 1 februari 2003 voor een missie van ongeveer twee weken naar Irak afgereisd, met de overtuiging dat een dialoog een betere methode van conflictoplossing is dan geweld. Tijdens zijn vredesmissie had Cor Keijzer ook een aantal brieven van de Aramese Beweging voor Mensenrechten meegenomen, dit als een gebaar naar de kerkelijke vertegenwoordigers en als teken van morele steun voor de ruim een miljoen Aramese Christenen in Irak.

Op 18 oktober 2003 heeft Cor Keijzer samen met een delegatie van de Aramese Beweging voor Mensenrechten een gesprek gehad met de Euro parlementariër Arie Oolstander aangaande de Mensenrechten situatie van de Arameeërs in Turkije en was Cor Keijzer van plan om dit jaar - samen met een delegatie van de Aramese Beweging voor Mensenrechten - een vredesmissie naar Tur-Abdin (Zuidoost Turkije) te maken.

Het overlijden van Cor Keijzer betekent een groot verlies voor de Aramese Beweging voor Mensenrechten en de vrede organisaties, waartoe Cor Keijzer als een vredesactivist toe behoorde. Op zondag 25 april jl. is Cor Keijzer wegens zijn grote verbondenheid met de Aramese Christen in de Syrisch Orthodoxe kerk, St. Jacob van Sroeg in Enschede, waar hij zo nu en dan een kerkdienst bijwoonde, herdacht. Een delegatie van de Aramese Beweging voor Mensenrechten zal op woensdag 28 april de begrafenis van Cor Keijzer, in Leeuwarden bijwonen en afscheid van hem nemen. Voor de grote verbondenheid met de Aramese christenen, zal Cor Keijzer in gedachten van veel Arameeërs voortleven.

Mede namens de Aramese Beweging voor Mensenrechten wens ik vrouw van Cor Keijzer, zijn kinderen, kleinkinderen en zijn vrienden heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

Aziz Aygur
(Woordvoerder Aramese Beweging voor Mensenrechten)

P.S. voor de redactie:
Voor meer info over de vredesactiviteiten van Cor Keijzer, zie de reeds eerder verschenen artikels in Twentsche Courant Tubantia of
Tel. 053-4610607

· e-mail: abm2000@hotmail.com ·

---- --