Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 26 april 2004

Minister Veerman inconsequent

Kansen Europees landbouwbeleid worden niet benut

Landbouwminister Veerman laat helaas de mogelijkheden liggen die het nieuwe Europese landbouwbeleid biedt om duurzame en natuurvriendelijke landbouw vooruit te helpen. Een grote groep maatschappelijke organisaties*) vindt dat onbegrijpelijk en is uiterst teleurgesteld. Het vandaag bekend gemaakte besluit van de minister staat haaks op zijn eerdere uitspraken. Daarin gaf hij aan dat hij in de toekomst alleen subsidies voorziet aan boeren die natuur- en diervriendelijk werken.

Het hervormde Europese landbouwbeleid biedt de lidstaten verschillende mogelijkheden om zelf tien procent van de landbouwsubsidies over te hevelen naar boeren die voorop lopen in duurzaamheid, diervriendelijkheid, etc.. Voor Nederland gaat het hierbij om zo'n tachtig miljoen euro per jaar. Verder kunnen lidstaten besluiten om boeren een vast bedrag te betalen per hectare landbouwgrond, in plaats van een bedrag per boer op basis van historische rechten. Vaste bedragen per hectare maken het voor jonge boeren gemakkelijker om een bedrijf te starten en verlagen de drempel om over te schakelen naar nieuwe, meer duurzame landbouwvormen.

In februari j.l. riepen de organisaties minister Veerman op gebruik te maken van de nieuwe instrumenten van het herziene Europese landbouwbeleid. Zolang de EU-landbouwsubsidies nog bestaan, behoren ze vooral te worden ingezet om landbouwers te ondersteunen die de omslag naar duurzaamheid willen maken of al hebben gemaakt. Dat zijn boeren die minder of geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, meer doen aan natuur- of waterbeheer en meewerken aan de toegankelijkheid van het platteland, of diervriendelijke landbouwmethoden toepassen.

De nieuwe instrumenten die 'Brussel' aanreikt, passen in feite volledig in het streven van minister Veerman naar een meer duurzame landbouw. De minister kiest ervoor om deze instrumenten niet te gebruiken. Hij laat een kans voor open doel liggen.

*) ANWB, Biologica, Consumentenbond, Dierenbescherming, Hiswa Vereniging, Landschapsbeheer Nederland, Natuurmonumenten, RECRON, Stichting Milieukeur, Vogelbescherming en Stichting Natuur en Milieu

Nadere inlichtingen:
Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169) Arjan Berkhuysen, tel. 030-2331328 (06-48187994)

---- --