Provincie Flevoland




Aantal verkeersdoden stijgt, totaal aantal ongevallen daalt

In 2003 is het aantal verkeersdoden gestegen. Dat geldt zowel voor Flevoland als voor heel Nederland. In Nederland is sprake van een stijging van het aantal verkeersdoden met 2%, in Flevoland is de stijging veel groter. Het aantal verkeersdoden is in de provincie gestegen van 24 in 2002 tot 34 in 2003. Deze zorgelijke ontwikkeling blijkt uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die door de minister bekend zijn gemaakt op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres.

Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo is het totaal aantal ongevallen in Flevoland opnieuw gedaald. Sinds 1998 is het aantal verkeersongevallen gedaald met 28%. Ook de daling van het aantal verkeersslachtoffers, die vorig jaar is ingezet, heeft zich in 2003 doorgezet.

Om de cijfers van verschillende jaren goed met elkaar te kunnen vergelijken worden ze herrekend naar de cijfers per 100.000 inwoners. Op deze manier wordt de invloed van de relatief sterke bevolkingsgroei in Flevoland er uit gehaald. Uit deze cijfers blijkt dat het totaal aantal slachtoffers is gedaald met 10%, het aantal ziekenhuisgewonden is zelfs gedaald met 16%. Het aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners is gestegen met 29%.

Als naar de verkeersdoden in 2003 wordt gekeken dan valt een aantal dingen op. De meeste slachtoffers (76%) zijn man. Relatief veel verkeersdoden vallen in de leeftijdsgroep 16-24 jaar. Opvallend is dat zich onder de verkeersdoden 4 bromfietsers bevinden en 2 fietsers. Het merendeel van de dodelijke slachtoffer is bestuurder of passagier van een personenauto.

De cijfers geven aan dat verkeersveiligheid de komende jaren een belangrijk aandachtspunt moet blijven. Naar aanleiding van de cijfers heeft het Vervoerberaad Flevoland besloten vanaf 2004 sterker in te gaan zetten op jongeren, een kwetsbare groep waar relatief veel slachtoffers vallen. Provinciale Staten hebben voor 2004 geld beschikbaar gesteld voor een project van TeamAlert, een
jongerenorganisatie die zich inzet voor het vergroten van de bewustwording onder jongeren als het gaat om verkeersveiligheid.

Nog niet alle cijfers zijn bekend. Zodra alle cijfers bij de provincie binnen zijn worden deze verder geanalyseerd. Op dat moment wordt ook nagegaan of er zodanige verschuivingen zijn waar te nemen in het ongevallenbeeld dat deze aanleiding zijn om het beleid aan te passen.