Eemland Zuid, 16.15 uur

Utrecht 26-04-2004 - Nieuwsberichten district Eemland Zuid

Bob of Bon?: 172 misdrijven

AMERSFOORT / LEUSDEN / WOUDENBERG - De alcoholcampagne Bob of Bon? in Amersfoort, Leusden en Woudenberg heeft sinds de start van de campagne eind september 2003, 172 verdachten opgeleverd. Rijden onder invloed is een misdrijf en dus geen verkeersovertreding. Het politiedistrict Eemland zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht controleren gedurende een jaar intensief op rijden onder invloed in de drie gemeentes.

Resultaten

In totaal moesten de afgelopen maanden 11.908 bestuurders blazen. Van de 172 alcomobilisten waren 15 personen al eerder onder invloed achter het stuur betrapt. Van 32 bestuurders werd het rijbewijs direct ingenomen, omdat zij meer dan 570 ug/l bliezen. Toen surveillerende agenten 12 maart om 1.30 uur een 44-jarige man uit s Gravenland op de Birkstraat in Amersfoort zagen rijden besloten zij hem te controleren. De man blies het hoogst gemeten aantal ug/l tot nu toe tijdens de campagneduur: 935.

Samenwerking

De campagne Bob of Bon? is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, het politiedistrict Eemland Zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht en heeft tot doel om het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen en zo de verkeersveiligheid te vergroten.

Waarom campagne?

In de afgelopen drie jaar waren tenminste 87 letselslachtoffers als gevolg van het rijden onder invloed te betreuren in de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Drie mensen verongelukten dodelijk. Door het houden van veel alcoholcontroles worden onverantwoordelijke weggebruikers uit het verkeer gehaald en neemt de pakkans toe. Hierdoor zullen potentiële overtreders zich eerder bedenken en toch fris achter het stuur gaan zitten. Naast controles vinden er diverse voorlichtingsacties plaats, zoals bijvoorbeeld de Bob-advertentie die iedere twee weken in de Woudenberger, de Leusderkrant en de Stad Amersfoort verschijnt.