Politie Gelderland-Zuid


Nijmegenaren aangehouden op verdenking van mensenhandel


Vanmiddag zijn in een woning in de Nijmeegse wijk Meijhorst twee inwoners van Nijmegen, een 51-jarige man en een 41-jarige vrouw, aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van mensenhandel, tewerkstellen voor prostitutie en financiële uitbuiting.

Bij de politie kwam enige tijd geleden informatie binnen dat de man en de vrouw in hun woning illegaal een bordeel hadden gevestigd. Twee Poolse vrouwen zouden voor de Nijmegenaren als prostituee werken. De Poolse vrouwen zijn in hun land van herkomst geronseld voor tewerkstelling in Nederland. Eenmaal aan het werk zouden de vrouwen door de Nijmegenaren financieel zijn uitgebuit.

Op basis van deze informatie startte de politie begin maart een onderzoek. Dit leidde tot de inval in de woning vanmiddag. In de woning is een zoeking verricht. Bij de huiszoeking zijn onder meer administratieve bescheiden.aangetroffen. Deze goederen zijn inbeslaggenomen.
De man en vrouw uit Nijmegen zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.
De twee Poolse vrouwen die, voor de man en de vrouw als prostituee werkten, krijgen een dagvaarding en worden, in overleg met de Vreemdelingenrecherche, aangezegd Nederland te verlaten.

Er wordt door de sectie financiële onderzoeken gerechercheerd naar financiële handelingen van de Nijmeegse man en vrouw. Dit onderzoek is met name gericht op de ondersteuning in de bewijsvoering die mogelijk zal leiden tot ontneming van het behaalde financiële voordeel dat het tweetal behaalde aan het te werk stellen van de Poolse vrouwen.

Het onderzoek wordt voortgezet. Onder meer naar de inbeslaggenomen goederen en naar de financiële handelingen.

In totaal is bij deze actie van vandaag een 15tal politiemedewerkers ingezet. Dit zijn medewerkers van politieteam Dukenburg, de districtsrecherche Stad Nijmegen, de sectie Jeugd- en Zedenzaken, de sectie Vreemdelingen Recherche, de sectie Digitale Expertise en de sectie Financiële Onderzoeken.


Nijmegen, 26 april 2004

Brenda van der Pal
Afdeling Communicatie
Telefoon: 06- 53 22 01 57



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --