Akzo Nobel

Ripplewood Holdings L.L.C. biedt EUR 230 mln voor Akzo Nobel Phosphorus Chemicals

Arnhem, New York, 26 april 2004 Akzo Nobel heeft van Ripplewood Holdings L.L.C. een bod van EUR 230 mln (exclusief liquide middelen en vrij van schuld) ontvangen voor de verkoop van het bedrijfsonderdeel Phosphorus Chemicals. In september 2003 is het voornemen bekend gemaakt om deze activiteit te verkopen, om daarmee meer financiële bewegingsruimte te creëren voor de onderneming. De overeenkomst wordt naar verwachting definitief in het tweede kwartaal van 2004. De overname betreft alle medewerkers en eigendommen van Phosphorus Chemicals. De ondernemingsraden en vakorganisaties zijn ingelicht en de adviesprocedures zullen binnenkort beginnen. Waar nodig wordt de regelgevende instanties gevraagd om toestemming te verlenen.

Hans Wijers, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel: Dit is een volgende stap in ons programma om meer financiële bewegingsruimte te creëren en wij zijn tevreden over de snelheid waarmee deze desinvestering vordert. Het bod is volledig in overeenstemming met de waarde van Phosphorus Chemicals. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe eigenaar deze activiteit verder zal ontwikkelen, zowel in het belang van het bedrijf als van zijn nieuwe medewerkers.

Phosphorus Chemicals is leidend in de wereldwijde industrie voor de productie, distributie en diensten van vlamvertragers op basis van organische fosfor, plasticifeermiddelen en smeermiddelen. Toepassingen zijn onder meer technische harsen, kunststoffen, urethaanschuimen, olietoevoegingsmiddelen, vuurbestendige vloeistoffen en turbineolie. De producten worden wereldwijd geleverd vanuit productielocaties in Duitsland (Bitterfeld) en de Verenigde Staten (Gallipolis Ferry, West Virginia). Wereldwijd werken er ongeveer 280 mensen waarvan 16 op het kantoor in Amersfoort. De omzet van Phosphorus Chemicals in 2003 was circa EUR 187 mln.

Ian Snow, managing director van Ripplewood: Wij zijn zeer verheugd met de acquisitie van Akzo Nobel Phosphorus Chemicals. Dit is onze tweede transactie in de specialty chemicals sector, na de succesvolle desinvestering van KRATON Polymers (in 2001 gekocht van Royal Dutch Shell) vorig jaar. We rekenen ook met deze overname op succes.

John Georges, industrieel partner van Ripplewood: We zijn opgetogen over de groeivooruitzichten van het Phosphorus Chemicals bedrijf en onder de indruk van het management team. We verheugen ons erop om deze business te ondersteunen in zijn verdere groei om de positie als wereldmarktleider te versterken.

Internet: www.akzonobel.nl

Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343