Gemeente Westerveld

26-4-2004
Programma dodenherdenking 4 mei

Het is een goed gebruik op verschillende plaatsen in onze gemeente op 4 mei dodenherdenkingen te organiseren. Als u verder klikt, krijgt u een overzicht van de programma's van de dodenherdenking in de gemeente.
Dodenherdenking is ter nagedachtenis van hen die hun leven gaven of hebben geleden voor onze vrijheid in de jaren 1940-1945. Maar dodenherdenking is ook bedoeld voor hen die zich daarna en tot op de dag van vandaag inzetten voor de wereld vrede en daarbij zijn omgekomen.

Thema
Het thema voor dit jaar is Kiezen én delen. Een thema dus met een politiek tintje. Kiezen omdat dit de basis is van democratie, en daarmee van vrede en veiligheid. Delen met elkaar, recht hebben op, komt dan vanzelf.

Helaas is niet overal in de wereld het begrip democratie vanzelfsprekend. Daar geldt veelal het recht van de sterkste, de slimste of rijkste die zonder enige vorm van regelgeving heersen en de meeste vrijheid genieten. Leiders die zelf de spelregels bepalen.

De slachtoffers hiervan zijn toekomstloos en dat geeft weer redenen voor groeperingen om ten strijde trekken, in welke vorm dan ook. Hoe kun je in die situaties vrijheid liefhebben, koesteren of uitdragen?

Ons rechtsstelsel, hoe complex en onwelkom dikwijls, is feitelijk het fundament van onze vrijheid. Dat vraagt om alerte overheden en burgers: we zijn allemaal verantwoordelijk voor vrede en vrijheid.

Vrijheid en democratie betekent niet vanzelfsprekend dat we ons ook veilig kunnen voelen. Dat kan pas bij een internationale democratie waar iedereen kan kiezen en delen.

Een vitale democratie valt en staat bij delegeren, informeren, deelnemen, controleren en emotionele binding. Een thema met een diepe betekenis.

De organisatie van deze bijeenkomsten wordt verzorgd door plaatselijke comités. U bent uitgenodigd om deel te nemen aan deze herdenkingen.

Vlaggen:
De vlaggen dienen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok gehesen worden. De organisaties roepen u op te vlaggen en deze regels te respecteren.

PROGRAMMA'S:
Diever
19.15 uur:
herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde kerk.
Welkomswoord Jans Tabak, overweging door drs. F. Damman-Verboom, het lezen van gedichten, zang & muziek
19.45 uur: vertrek vanaf de Kruiskerk voor de stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Bosweg.
19.55 uur: herdenkingsplechtigheid met een korte toespraak door wethouder Homme Geertsma, gevolgd door de kranslegging. 20.00 uur: 2 minuten stilte
Daarna gaat de stoet terug naar de Hervormde kerk. Einde plechtigheid.

Dwingeloo
19.00 uur: kerkdienst Ned. hervormde Kerk.
19.40 uur: opstellen deelnemers bij de Nederlands Hervormde kerk voor de stille tocht.
19.45 uur: vertrek van de stoet naar het monument. 19.55 uur: korte herdenkingsplechtigheid met een toespraak door wethouder Roelof Martens, gevolgd door de kranslegging. 20.00 uur: 2 minuten stilte.
20.02 uur: gelegenheid bloemlegging door derden bij monument. 20.10 uur: vertrek stoet naar NH-kerk.
20.25 uur: einde plechtigheid.

Havelte
19.00 uur: in de Dorpskerk in Havelte wordt een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd.
Wekomswoord: Dieneke Smink, namens organisatie. Medewerking van muziekvereniging de Bosnimf en kinderen OBS Darp. Orgelspel: Carl Visser.
Namens de gemeente zal burgemeester Anne Meijer een korte toespraak houden.
19.45 uur: vertrek voor de stille tocht naar de begraafplaats. De tocht is toegankelijk voor iedereen, ook voor wie niet bij de herdenkingsbijeenkomst is geweest.
20.00 uur: twee minuten stilte.
Korte herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsgraf op de begraafplaats, gevolgd door de kranslegging.
20.10 uur: dankwoord Dieneke Smink. Beëindiging plechtigheid.

Vledder
19.00 uur:
interkerkelijke Herdenkingssamenkomst in de Ned. Hervormde Kerk te Vledder.
19.35 uur: stoet vertrekt vanaf het Lestergeonplein richting monument. 19.58 uur: Concordia speelt "Last Post?.
20.00 uur: einde klokkenluiden met daarna 2 minuten stilte. 20.02 uur: Concordia speelt het Wilhelmus. Bloemlegging en korte toespraak wethouder Ruud Smeenk.
20.15 uur: Einde plechtigheid.