Federale regering Belgie


Reactie Minister Michel over referenda op Cyprus (2004-04-26)

Persdienst Buitenlandse Zaken

Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel betreurt dat, ondanks grote inspanningen van de internationale gemeenschap, van de Europese Unie en van de Verenigde Naties in het bijzonder, de op 24.04.2004 georganiseerde referenda niet tot de hereniging van Cyprus geleid hebben. Een historische kans werd gemist.

Brussel, 24 april 2004,

Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel betreurt dat,
ondanks grote inspanningen van de internationale gemeenschap, van de Europese Unie en van de Verenigde Naties in het bijzonder, de op 24.04.2004 georganiseerde referenda niet tot de hereniging van Cyprus geleid hebben. Een historische kans werd gemist.

"Het gaat om een ernstige tegenslag. Onze droom was dat een herenigd Cyprus de EU op 1 mei zou vervoegen. De ganse Europese gedachte steunt op integratie en eenmaking. Juist daarom noemen wij Europa vandaag een unie.

Het heeft volgens mij niet veel zin goede en slechte punten uit te delen.
We stellen natuurlijk wel vast dat de Grieks Cyprioten "neen" en de Turks Cyprioten "ja" hebben geantwoord op de vraag tot hereniging. En daar
moeten we in ons beleid rekening mee houden.

De belangrijkste vaststelling blijft dat beide gemeenschappen doorheen het
onderhandelingsproces dichter bij elkaar gegroeid zijn. En dat is waarop we nu moeten voortbouwen. Ik heb de vaste wil om, samen met mijn EU-collega's aan het herenigingsproject te blijven verderwerken", aldus Minister Michel.

FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en
Ontwikkelingssamenwerking
Persdienst
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel
België
GSM 0477/40.32.12
GSM 0475/72.76.35

Copyright Presscenter.org | Legal | info@presscenter.org