EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

26 april 2004

SLEUTEL VOOR EUROPESE TOLHEFFING LIJKT ZOEK

Het Europees Parlement heeft een amendement aangenomen, waarin wordt aangegeven dat de opbrengst van tolheffing moet worden besteed aan infrastructuur, maar dat de lidstaten deze 'verplichting' niet behoeven na te leven. EVO vindt dit een merkwaardige constructie en vraagt zich af of het nieuwe standpunt ook na de Europese verkiezingen wordt gehandhaafd.

'De besluitvorming voor tolheffing gaat steeds meer op een Gordiaanse knoop lijken', aldus Dick van den Broek Humphreij, algemeen directeur van EVO. Het is EVO een doorn in het oog dat het Europese besluitvormingstraject voor tolheffing steeds verder wordt uitgesteld en de besteding van de gelden een heikel punt blijft in de besluitvorming. België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben al aangekondigd de opbrengsten niet aan te wenden voor uitsluitend infrastructuur.

EVO is een voorstander van een geharmoniseerde tolheffing, waarbij de gelden terugvloeien in de infrastructuur. Verbeteringen in de Europese infrastructuur zijn hard nodig. Met een beslissing, die lidstaten niet verplicht toe te zien op de besteding van deze heffing, verdwijnt de nodige steun voor het Europese goederenvervoer als sneeuw voor de zon.