Koninklijke Nederlandse Schaakbond

'Verplichte onzin': een nieuw KNSB dopingreglement

In 2002 werden Nederlandse schakers voor het eerst geconfronteerd met het verschijnsel 'dopingcontroles'. Internationaal werden er door de FIDE controles uitgevoerd tijdens de Olympiade, terwijl er nationaal tijdens de Nederlandse Kampioenschappen 6 dopingcontroles (het minimaal verplichte aantal) werden afgenomen.

Dopingcontroles in een sport waarin een positief effect van doping op de sportieve prestatie nooit is aangetoond, lijkt niet direct een rationele maatregel. De KNSB heeft de verplichting tot het houden van dopingcontroles een aantal jaren kunnen tegenhouden, maar onder de dreiging dat subsidies van het ministerie van VWS en NOC*NSF zouden worden ingetrokken, is de KNSB gedwongen medewerking te verlenen aan dopingcontroles. Een door het NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) opgezet onderzoek stelde indertijd vast dat er 6 stoffen waren die 'mogelijkerwijs' tot een minimale prestatieverbetering bij de denksporten konden leiden en schadelijk voor de gezondheid konden zijn.

De schaakwereld liet het uiteindelijk maar gelaten over zich heen komen alhoewel er wel degelijk protesten waren. Zo verklaarde Jan Timman principieel tegenstander te zijn van dopingcontroles. Ook toenmalig KNSB-voorzitter Herman Hamers kon weinig anders doen dan vaststellen dat het hier om 'verplichte onzin' ging.

Anno 2004 wordt de KNSB andermaal gedwongen mee te gaan in een uitbreiding van de 'onzin'. Mondiaal is er een groot dopingakkoord gesloten: het zogenaamde WADA akkoord (WADA = World Anti Doping Agency). Dit akkoord voorziet in een harmonisering van alle dopingregels. Met andere woorden, alle sporten krijgen te maken met dezelfde regels, controles en verboden stoffen. De aparte positie als denksportbond die de KNSB binnen Nederland tot dusverre innam, verdwijnt hiermee. De KNSB is onder druk van intrekking van subsidies verplicht haar dopingreglement aan te passen aan de WADA-Code.

Ondanks de kortingen op de subsidies krijgt de KNSB nog steeds zo veel subsidies van het ministerie van VWS en NOC*NSF, dat de KNSB zich niet aan haar verplichtingen op het gebied van dopingcontroles kan onttrekken. Dit betekent voor de KNSB concreet het moeten aanpassen van het anti-dopingreglement en het tuchtreglement. Er zal nu niet alleen maar worden gecontroleerd op de zes stoffen, maar op alle stoffen waarop bij de andere sporten ook wordt gecontroleerd.

Een verder gevolg is het moeten aanleveren van sportergegevens voor 'out of competition' controles.
De Bondsraad van de KNSB zal zich in haar juni-vergadering moeten uitspreken over een nieuw anti-dopingreglement. Veel valt er echter niet kiezen. Zowel NOC*NSF als de FIDE hebben het WADA-akkoord al ondertekend. De KNSB is lid van beide organisaties en kan zich onder dreiging van intrekken van subsidies niet ontrekken aan de consequenties. Het nieuwe dopingreglement en het nieuwe tuchtreglement zullen, als de Bondsraad van de KNSB deze op 5 juni 2004 goedkeurt, op 15 juni 2004 in werking treden.

De belangrijkste veranderingen voor de schakers op een rij:
1. De wereldwijde dopinglijst gaat ook gelden voor schakers (hoewel de meerderheid van stoffen beslist niet prestatiebevorderend zal werken voor schakers). Kans op 'positief' testen voor schakers neemt aanzienlijk toe.

2. De code voorziet in een zeer strenge strafmaat: (a) 1e overtreding uitsluiting voor 2 jaar
(b) 2e overtreding levenslange uitsluiting

3. Aanzienlijke bureaucratische last vanwege het verzamelen en doorgeven van verblijfsplaats van schakers en aantasting privacy van schakers. Out of competition controles maken namelijk deel uit van het WADA- akkoord.

Het aantal verplichte controles blijft voorlopig ongewijzigd.

Voor het nieuwe conceptreglement klik hier (ZIP-bestand). Het betreft hier een conceptreglement. De Bondsraad moet zich nog uitspreken over dit anti-dopingreglement op 5 juni 2004.

Voor de dopinglijst zie de site van het NeCeDo: http://www.necedo.nl/


---

Wereldkampioen Shredder wint CSVN toernooi in Leiden

Drie keer speelde Stefan Meyer-Kahlen met zijn programma Shredder mee in Leiden en na een derde en tweede plaats in de voorgaande jaren, kon de Duitse wereldkampioen afgelopen weekend het sterk bezette Internationale CSVN computerschaaktoernooi in Leiden winnen. Met een monsterscore van 8 uit 9 bleef Shredder het programma Hydra Orthus maar liefst anderhalf punt voor en mocht $1500 mee naar Düsseldorf nemen. De derde plaats werd gedeeld door Ruffian en Diep.

Shredder verloor slechts een partij in Leiden op vrijdag, maar wist alle andere partijen te winnen. "Shredder moet je drie keer verslaan", verzuchtten de tegenstanders, "in de opening, in het midden- en in het eindspel". Het openingsboek is goed op de stijl van het programma afgestemd. In het middenspel speelt het Duitse programma sterk, maar de meeste punten kan Shredder in het eindspel binnenhalen. Ook gelijkstaande stellingen weet Shredder vaak nog te winnen in het eindspel. Op dat gebied heeft Shredder een grote voorsprong op de concurrentie. Het is daarom geen wonder dat Shredder al maandenlang de nummer 1 van de Zweedse computerlijst is en inmiddels 6 wereldtitels heeft gewonnen.

Stefan Meyer-Kahlen met de trofee

Stefan Meyer-Kahlen heeft nog een druk jaar voor de boeg: hij gaat in juli zijn wereldtitel in Israël verdedigen en moet daarna hard aan het werk om Pocket Fritz 3 en Shredder 9 af te ronden. Belangrijker dan computerschaak is echter de voor september geplande gezinsuitbreiding.

Hydra Orthus eindigde op de tweede plaats met 6,5 punten, net voor het Zweedse Ruffian en de beste Nederlander Diep van Vincent Diepeveen uit Veenendaal, die 6 punten scoorden. In totaal speelden 16 programma´s mee in het door de Pal Group uit de Verenigde Arabische Emiraten en Lokasoft uit Nederland gesponsorde toernooi.

Alle partijen en uitslagen vindt u op de website van de Computer Schaak Vereniging Nederland (CSVN) www.computerschaak.nl.