Gemeente Gouda



04.088 Minister Verdonk bezoekt Gouda

datum: 22 april 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-58 83 49

Minister Verdonk bezoekt Gouda

Op maandag 26 april aanstaande brengt minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Immigratie een werkbezoek aan Gouda. Het bezoek van de minister bestaat uit twee gedeelten. Zij heeft een gesprek met de burgemeester W. Cornelis en wethouder P. Versluijs. Aansluitend krijgt zij in het Streekarchief Hollands Midden een korte videopresentatie te zien over het project Boughaz.

Boughaz

Boughaz dit symboliseert overstap of oversteek is een bijzondere video-installatie over de geschiedenis van de Marokkaanse migratie, sinds de jaren zestig. De Marokkaanse migratie naar Nederland maakt natuurlijk deel uit van de geschiedenis van Gouda en omgeving. Tot nu toe is daarover niets vastgelegd, mede omdat veel Marokkanen van de eerste generatie niet kunnen schrijven. Daarbij wordt de geschiedenis in de Marokkaanse cultuur mondeling, via verhalen, doorgegeven. Om die geschiedenis toch vast te leggen, hebben tientallen Marokkaanse mannen en vrouwen van alle generaties hun persoonlijke verhaal verteld voor de camera. Die verhalen vormen samen het videoproject Boughaz. Boughaz is een gezamenlijk project van Streekarchief Hollands Midden en Marokkaans Platform Gouda.

Boughaz richt zich in eerste instantie op het vastleggen van het cultuurhistorisch erfgoed voor het nageslacht. Het project kan echter ook de kennis van en het begrip voor de Marokkaanse gemeenschap vergroten en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming van Marokkanen onder autochtone Gouwenaars. Dit kan een bijdrage leveren aan de integratie van Marokkanen.

De achterliggende gedacht van een bezoek aan Boughaz is dat op deze wijze de integratie op een andere wijze wordt benaderd dan de geijkte projecten gericht op bijvoorbeeld het wegwerken van achterstanden of toeleiding naar de arbeidsmarkt. Hiermee wordt benadrukt dat integratie ook een duidelijke culturele component heeft. Juist het culturele aspect is de afgelopen jaren onderbelicht gebleven.

De tentoonstelling Boughaz liep van 24/5 tot en met 24/6 2003. Doel was dat het hier niet bij zou blijven. Inmiddels wordt gewerkt aan een vervolg door de stichting Boughaz in oprichting. Autochtonen en allochtonen werken in deze stichting samen in ontsluiten van de geschiedenis van de Marokkaanse immigratie naar Gouda voor huidige en latere generaties. Dit gebeurt op een manier die kwaliteit uitstraalt en laagdrempelig is, zodat een breed publiek er kennis mee kan maken, zie hiervoor www.boughaz.nl. Een mogelijk volgend onderwerp is het interviewen van remigranten. Hoe er voeren zij Nederland en hoe is het om weer terug te zijn in Marokko?

programma

Het programma ziet er als volgt uit:

* ongeveer 16.00 uur: bij aankomst op het Streekarchief wordt het gezelschap ontvangen door de burgemeester: de heer W.M. Cornelis, en de portefeuillehouder de heer P. van der Sluijs
* 16.10 - 16.40 uur: besloten bespreking met de burgemeester en portefeuillehouder op de eerste verdieping

* 16.40 uur: verplaatsing naar ontvangstruimte op de begane grond
* 16.45 uur: ontvangst en welkomstwoord door de directeur van het streekarchief, de heer S. Janzing

* 17.00 uur: korte videopresentatie van project Boughaz; voor alle aanwezigen is een informatiebrochure over Boughaz beschikbaar
* 17.15 uur: mogelijkheid tot discussie onder leiding van de dagvoorzitter, de heer Boutachekourt. Onderwerpen:
- OptimaForma Beleid Welzijn

- Regierol gemeente in relatie tot Stichting Boughaz
- Marokkaanse jongeren

* 18.00 uur: vertrek minister

* 18.10 uur: korte perspresentatie Stichting Boughaz


--- einde bericht ---

noot aan de redactie

Vanaf 16.40 bent u van harte welkom in het Streekarchief Hollands Midden
Groeneweg 30, 2801 ZC Gouda.