Gemeente Oosterhout

Tweede fase onderzoek platte daken afgerond

Nadere inspectie nodig voor negentien platte daken

Voor negentien platte daken in Oosterhout is nader onderzoek nodig om te zien of ze voldoen aan de veiligheidseisen. Dit blijkt uit de tweede fase van het onderzoek naar risicovolle platte daken in Oosterhout. Naar aanleiding van het instorten van een aantal platte daken heeft de VROM-inspectie gemeenten gevraagd om na te gaan of gebouwen in hun gebied qua constructie voldoen om de druk van veel water te doorstaan.

De gemeente Oosterhout heeft het onderzoek in drie fasen geknipt. De eerste fase betrof het inventariseren van alle risicovolle daken. Dit leidde tot een 130-tal daken die vervolgens door de gemeente zijn geïnspecteerd. Daarbij zijn inspecteurs de daken op gegaan om te kijken of er werd voldaan aan de eisen die nodig zijn voor een veilig gebouw. Bij negentien daken was dit niet het geval. Deze daken bezitten niet de noodvoorzieningen die worden voorgeschreven door het ministerie van VROM en dienen nu verder onderzocht te worden door de constructeur.

Bladvrij

Bij de negentien daken die als risicovol naar voren zijn gekomen is geen sprake van direct gevaar. Indien blijkt uit het vervolgonderzoek blijkt dat er maatregelen getroffen moeten worden, dan ontvangen de eigenaren van deze panden bericht welke voorzieningen getroffen moeten worden om instorten te voorkomen en op welke termijn dit moet gebeuren.

Er zijn meerdere redenen waarom daken als risicovol naar voren kunnen komen, vaak afhankelijk van de opbouw van de dakconstructie. Zo zijn voor dakconstructies met stalen profielen noodafvoeren nodig, terwijl dit bij een dakconstructie van een houten balklaag of gasbeton meestal niet het geval is. Ook onderhoud is een punt van aandacht. Dit geldt zowel voor onderhoud van dakbedekking als op controle op het functioneren van de afvoeren.
17/5/2004