Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


26 april 2004


Onderwerp: Politie houdt brandstichters aan.


Met de aanhouding van twee broers (15 en 19 jaar) heeft de politie een aantal brand-stichtingen in de wijk De Huet opgelost. De branden werden in de nacht van 11 op 12 februari j.l gesticht en zorgden naast de nodige schade voor veel onrustgevoelens in die wijk. Beide verdachten zijn vanmiddag geleid voor de Officier van Justitie te Zutphen en door de Rechter-commissaris in bewaring gesteld.


Naar aanleiding van een aantal brandstichtingen in de nacht van 11 op 12 februari j.l. heeft het Team Recherche in het district Achterhoek afgelopen vrijdag twee jongemannen (15 en 19) in Zoetermeer aangehouden. Beiden hebben geen vaste woon of verblijfplaats en tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat het tweetal voor deze misdrijven in aanmerking kwam. Destijds verbleven zij tijdelijk op een adres in Doetinchem.


In de bewuste nacht werden in de wijk De Huet meerdere branden gesticht, waarbij de brand in de bibliotheek/videotheek naast een enorme schade ook voor de nodige onrust in de wijk zorgde. De jeugdbibliotheek aan de Bongerd brandde geheel uit en er gingen10.000 boeken verloren. Men spreekt daar alleen al van een schade van meer dan een half miljoen euro.
De eveneens in dat pand gevestigde videotheek (uitgifteautomaat) ging eveneens in vlammen op.


Het tweetal heeft ook post uit de brievenbus van de nabij gelegen Kinderopvang YUNIO gestolen en vervolgens in brand gestoken. Ook werden van de nabij gelegen kerk ruiten ingegooid. Verder staken zij nog enkele prullenbakken en een container in brand.


De pers besteedde ruim aandacht aan de incidenten. De politie is blij de oplossing van de feiten te kunnen melden. Het tweetal is vandaag voorgeleid voor de officier van justitie en blijft langer ingesloten.


Einde bericht


Nadere informatie:

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --