De Unie


Sigarenindustrie - CAO-overleg start later

11 februari 2004 - De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn uitgesteld en starten nu op 27 april 2004.

Hoezo later?
Zoals u ongetwijfeld weet, heeft het kabinet bedacht om premies voor prepensioenen te gaan belasten. Hierdoor zou de premie van zowel werkgever als werknemer veel minder prepensioen opleveren of iedereen moet veel meer gaan betalen voor dezelfde regeling. In het kader van het najaarsakkoord tussen werkgevers, vakbonden en de regering, is afgesproken dat hier nog eens naar gekeken zal worden. Mede in het kader van de zogenaamde levensloopregeling (een nieuwe regeling waarin alle vormen van wettelijk verlof moeten worden opgenomen). Rond april 2004 moet een en ander duidelijker worden.

Ook is er afgesproken in het najaarsakkoord dat er een andere invulling van het begrip arbeidsongeschikt zal komen in overleg tussen (landelijke) werkgeversverenigingen, vakbonden en overheid.

Dit alles kan vergaande gevolgen hebben. Voor werknemers en werkgevers. Dus ook voor de CAO'en in Nederland. Om die reden is in overleg tussen werkgevers en vakbonden (en kaderleden) in de sigaren besloten om wat later te beginnen met onderhandelen. In de hoop dat dan zaken rond prepensioen en WAO wat duidelijker zijn. En we dus als partijen op maat gesneden afspraken kunnen maken.

De onderhandelingsdata
De onderhandelingsdata zijn: 27 april, 17 mei en 24 mei a.s. De ingangsdatum van de CAO blijft hetzelfde, namelijk 1 april 2004!

De CAO-procedure


1. Indienen CAO voorstellen
Uiteraard krijgt u als lid de gelegenheid om voorstellen voor de nieuwe CAO in te dienen. Deze voorstellen dienen voor 5 maart a.s. bij ons binnen te zijn. U kunt voorstellen indienen door het bijgevoegde formulier terug te sturen of ons een e-mail te sturen (formulier toevoegen en mailadressen).


2. Voorstellenbrief
De voorstellenbrief van de bonden moet door de leden goedgekeurd worden, alvorens deze naar de werkgevers gestuurd wordt. We willen dit schriftelijk doen. Dat betekent dat u van ons in de week van 22 maart van ons de voorstellenbrief krijgt. Met een formulier waarop u kunt aangeven of u het eens of oneens bent met de voorstellen van uw eigen vakbond aan de werkgevers.


3. Tijdens de onderhandelingen
Tijdens de onderhandelingen houden we u natuurlijk op de hoogte middels pamfletten na iedere onderhandelingsronde. Tussen de onderhandelingsronden door, overleggen we met de kaderleden.


4. Onderhandelingsresultaat
Als er een onderhandelingsresultaat behaald is, houden we ledenvergaderingen. Om u het resultaat toe te lichten, maar ook om de leden te laten stemmen over de vraag of het behaalde resultaat inderdaad de nieuwe CAO wordt.

Zoals u weet is in het najaarsakkoord afgesproken dat er geen loonsverhogingen zullen zijn in 2004. Ook geen verhoging van toeslagen, eenmalige uitkeringen, extra (13e) maanden, verhoging van vakantietoeslag etc. Hooguit eenmalige extra beloningen, gekoppeld aan de resultaten van het bedrijf. Bij het doen van voorstellen voor de nieuwe CAO moet u hier dus rekening mee houden.

We hopen dat u kunt instemmen met de voorgestelde procedure en dat u begrip heeft voor het later starten van de onderhandelingen.

Wim Brouwer
Bestuurder


woensdag, 11 februari 2004