Universiteit van Amsterdam

Het verlangen naar de Middeleeuwen


Promotie Geschiedenis


dinsdag 27 april 14.00 uur

Het Britse parlementsgebouw, de Efteling, gothic mode, de verfilming van Eco s De naam van de roos en de opera s van Wagner: het zijn stuk voor stuk uitingen van een verlangen naar de Middeleeuwen. Die fascinatie is niet nieuw. Eeuwenlang zochten velen hun inspiratie in de Middeleeuwen. Ronald van Kesteren deed onderzoek naar de manier waarop het middeleeuwse verleden verbeeld is in de geschiedschrijving, literatuur, beeldende kunst en architectuur, en naar de achterliggende motieven hiervoor. Allereerst toont hij hoe Karel de Grote in de loop der tijd - met steeds wisselende bedoelingen - in beeld is gebracht door kunstenaars, schrijvers, staatslieden, filosofen en historici. Vervolgens stelt Van Kesteren een aantal personen centraal uit de (vroeg)moderne tijd, die allen gegrepen waren door het middeleeuwse tijdvak. Aan bod komen onder anderen de Franse schrijver en staatsman François-René de Chateaubriand, de Duitse romantici Friedrich Schlegel en Joseph Görres, en de Nederlandse literator en kunstcriticus Josef Alberdingk Thijm. Wat zochten en vonden zij in de Middeleeuwen? Tot slot behandelt Van Kesteren de historische of collectieve herinnering.

R.T.M. van Kesteren: Het verlangen naar de Middeleeuwen. De verbeelding van een historische passie. Promotoren zijn prof. dr. P.H.D. Leupen en prof. dr. P.G.J.M. Raedts (KUN).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

De afdeling Persvoorlichting is op vrijdag 9 april (Goede Vrijdag) gesloten. In verband met een interne verhuizing zijn wij op woensdag 14 april en donderdag 15 april mogelijk minder goed bereikbaar.