Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Grenzen als kansen / Tentoonstelling in het kader van de Europaweek 2004

Limburgs Museum Venlo 27 april t/m 9 mei 2004

Euregio Rijn-Maas-Noord, 14 april 2004. Op 1 mei 2004 wordt het aantal leden van de Europese Unie verhoogd van 15 tot 25 leden. Dit is een groei van 66 %. De nieuwe culturele, politieke en economische veelvoud van de EU-25 stelt de grensregio´s van de huidige EU alsmede de buurregio´s van de nieuwe leden voor een nieuwe uitdaging. Het inspelen op nieuwe binnengrenzen en de voortzetting van een vruchtbare samenwerking tussen de Europese regio´s is een belangrijke taak die moet worden aangepakt. Met de tentoonstelling "Grenzen als kansen" tijdens de Europaweek 2004 laat de euregio rijn-maas-noord u deelhebben aan hun eigen ervaringen zodat ook anderen ook met het oog op de uitbreiding van de EU van haar know-how kunnen profiteren.

Individuele projecten uit de praktijk

De tentoonstelling "Grenzen als kansen" toont het brede spectrum van grensoverschrijdende samenwerking in onze euregio. Zij toont het belang van de samenwerking na bijna 14 jaar INTERREG. Doel van burgers, instanties bestuurders en politiek is nog steeds het beproefde middel van samenwerking, uitwisselen van gegegvens, het zich beter leren kennen en samen projecten uit te voeren. Voor de tentoonstelling werden actuele projecten gekozen die innovatief en aansprekend en reeds volop lopen of zijn uitgevoerd:
* A52 / N280: Uitbouw van de autobaan voor een een betere verkeersstroming
* GQIS: Vertrouwen door transparantie - Producenten zetten zich in voor kwaliteitsgaranties voor de verbruiker
* Euregio Coating Net: Oppervlaktebehandelende bedrijven aan weerszijde van de Duits-Nederlandse grens krijgen technisch en economisch advies
* Noordkanaal / Noordervaart: Het grand canal de nord van Napoleon wordt "beleefbaar" voor toeristen
* 2-LAND: grensoverschrijdende toeristische aanbiedingen in het attractieve grenslandschap
* CROSSART: Kunst eindigt niet aan de grens - 10 Musea voor moderne en hedendaagse kunst werken samen in een Nederlands-Niederrheinse cultuurregio
* Euregionalisering - fit voor de arbeidsmarkt: Scholen uit Venlo en Krefeld scheppen euregionaal bewustzijn
* Gezondheidsforum: Goede gezondheidszorg dicht bij huis ook aan de andere kant van de grens

De tentoonstelling is te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Bij de opening op 27 april a.s. biedt de euregio een workshop aan over de actuele subsidiemogelijkheden in het kader van INTERREG IIIA. U dient zich hiervoor tijdig aan te melden omdat het aantal deelnemers begrensd is.

Locatie: Limburgs Museum, Keulsepoort 5, 5911 BX, Venlo

Duur: 27 april t/m 9 mei 2004

De bezichtiging van de tentoonstelling is gratis



Ingezonden persbericht