Provincie Zuid-Holland

Sluisbruggen basis voor kunst tijdens afsluiting

Op 27 en 28 april vormen de karakteristieke sluisbruggen in Leidschendam de basis van een opdracht voor kunstenares Ilse Duijvestein uit Den Haag. Ilse Duijvestein studeert aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en gebruikt één van de twee dagen van de geplande afsluiting om haar opdracht uit te voeren. De afsluiting is noodzakelijk om een aantal draaiende delen van de zuidelijke brug te vervangen. Beide dagen is er geen verkeer mogelijk. Verkeer wordt met borden omgeleid.

"Ik heb de opdracht een locatie te kiezen die voor mij en eventueel voor anderen bijzonder is, deze locatie te onderzoeken en te registreren, er een object in te plaatsen en dan nogmaals de locatie te registreren" zo omschrijft Ilse, die van huis uit stedenbouwkundige is, haar opdracht getiteld genius loci (geest van de plek). Van dit proces maakt de geboren Voorburgse een boek. Het boek is het uiteindelijke kunstwerk.

Als materiaal gebruikt Duijvestein spullen die voor haar een speciale herinnering hebben. De basis vormt een visnet wat bij een strandjutter uit Kijkduin vandaan komt. "De doeken aan het net verbeelden een geschiedenis van de sluis. Ten eerste zijn het allemaal wapperende dingen waardoor de geest zijn vrijheid behoudt. Ten tweede zijn alle doeken op een speciale manier verkregen, waardoor hun betekenis voor mij meervoudig is. Ten derde hebben sommige kleuren of patronen een meer traditionele betekenis. De boerenzakdoeken, het tafelkleed en de kleuren van de gemeente of de provincie.

Blauw staat ook voor water, rood ook voor de bebouwing zoals de woningen, winkels en horecagelegenheden aan de kade en grijs voor het vele verkeer. Aan de andere brug hangen alle kleren die ik in de loop van de tijd heb aangehad als ik bij de sluis was." Vanaf haar jeugd passeert Ilse regelmatig het sluiscomplex als ze vanuit Voorburg, Delft of Den Haag naar de Kagerplassen bij Leiden gaat.

BijzonderPassanten wordt gevraagd hun verhaal over de Sluis te vertellen en om een foto te maken van wat zij bijzonder vinden aan de Leidschendamse Sluis en het gebied eromheen. Dit wordt eveneens in het boek verwerkt.