Ingezonden persbericht


POLITIEK CAFÉ

D O O R D E B A N K G E N O M E N

Dinsdag 27 april
17.30uur-19.00uur
Café Dudok, Hofweg 1a, Den Haag
Info: http://www.bothends.org

WIN uit de WERELDBANK - over de 'extractive industries review' -over Wereldbank, oliewinning en mijnbouw.

presentatie: Marcel Ham

deelnemers;
Clife Armstrong - IFC/Wereldbank
Ad Melkert - ED Wereldbank (vanuit Washington via een live-verbinding) Farah Karimi - Tweede Kamer, GroenLinks
Liesbeth Spies - Tweede Kamer, CDA
prof. Alfred Kleinknecht - TU Delft, Economie van Innovatie Jun Saturay - Mijnbouw activist , Filipijnen
Paul de Clerck - Milieudefensie
Paul Mudde - ABN AMR0

Both ENDS, Novib en Milieudefensie nodigen u uit deel te nemen aan het tweemaandelijkse politiek café DOOR DE BANK GENOMEN. Deze aflevering gaat over de investeringen van de Wereldbank in olie en mijnbouw.

Grondstoffenwinning kost de bevolking van een land vaak meer dan dat het iets oplevert. De mensenrechten en het milieu in de omgeving worden door grootschalige mijnbouw dikwijls geschaad. Minerale bodemschatten zijn vaak de oorzaak van conflicten. De winning van en handel in grondstoffen mogen niet bijdragen aan het voortduren van oorlogen.

Jim Wolfensohn, directeur van de Wereldbank, heeft een onafhankelijke adviescommissie gevraagd onderzoek te doen naar hoe het beter zou kunnen. Deze commissie heeft het onderzoek uitgevoerd en adviseert de Wereldbank om zich terug te trekken uit de oliewinning. In de aanbevelingen worden nieuwe investeringen in de mijnbouw aan drie criteria verbonden. Om te beginnen moet de lokale overheid een duidelijk beleid hebben voor bestrijding van armoede, daarnaast moeten sociaal en milieubeleid effectief zijn en ten derde moet er respect zijn voor mensenrechten en de lokale bevolking. De Wereldbank moet samen met andere internationale instellingen werken aan een stabiele internationale omgeving voor landen en vooral zorgen dat de verdeling van de opbrengsten van natuurlijke rijkdommen ten bate van de bevolking komt. Volgens het rapport moet de Wereldbank verder een voortrekkersrol nemen in het ontwikkelen van alternatieve vormen van energie. Investeringen in de winning van fossiele brandstoffen kunnen oliebedrijven zelf wel betalen. Slechts zes procent van de Wereldbankinvesteringen in de energiesector gaat nu naar duurzame energiebronnen.

Mei 2004 beslist de Wereldbank over wat ze met de aanbevelingen gaat doen. Het Europees parlement heeft zich al uitgesproken voor de aanbevelingen uit het rapport. Nederland kan zich daarbij aansluiten en er bij de Wereldbank op aandringen dat de aanbevelingen worden opgevolgd.

D O O R D E B A N K G E N O M E N

Een kwart van de Nederlandse ontwikkelingshulp wordt via internationale instellingen besteed, maar er is bijna geen publieke aandacht voor de besteding van deze gelden. Als er al controle is over wat er met dit geld gebeurt, dan gaat deze vrijwel geheel aan het parlement voorbij. Volgens veel Nederlandse maatschappelijke organisaties is er voldoende reden voor kritisch debat, meer openheid en meer democratische controle over het beleid van de Nederlandse regering m.b.t. deze multilaterale financiële instellingen. Daarvoor werken zij samen in het MFI informatieproject. Both ENDS nodigt u namens deze organisaties uit om mee te praten over: wat doen multilaterale financiële instellingen met Nederlands geld?

Dinsdag 27 April 2004, 17.30-19.00 uur
Café Dudok, Hofweg 1a, Den Haag
meer informatie op: http://www.bothends.org

Café Dudok bevindt zich tegenover de Tweede Kamer. Bereikbaar vanaf Den Haag CS met tram 2 3, of 6 (halte Centrum). Vanaf Den Haag HS met tram 1, 9 of 16 (halte Spui-stadhuis), vervolgens in de zelfde richting doorlopen naar Dudok.

Deze informatie wordt u toegestuurd door het MFI Informatiecentrum van Both ENDS, mfi@bothends.org, 020-6230823. Indien u uzelf aan wilt melden voor deze mailings, uw inschrijving wenst te wijzigen, of deze informatie niet meer wenst te ontvangen, gelieve een reply te sturen naar dit adres. Vriendelijk bedankt.