Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Vier grote steden gematigd positief over GSB-afspraken

27/04/2004 - De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben met het kabinet afspraken gemaakt over het grotestedenbeleid in de periode 2005-2009. De G4 beschouwen de gemaakte afspraken als het best haalbare resultaat, maar zijn niet volledig tevreden. Over enkele onderwerpen, waaronder veiligheid en inburgering, gaat het gesprek met het kabinet verder.

Op dinsdag 27 april zetten het kabinet, de 4 grote steden (G4) en 26 middelgrote steden (G26) hun handtekening onder de nota 'Samenwerken aan de krachtige stad'. Hiermee bezegel(d)en het kabinet en de steden hun afspraken over het grotestedenbeleid (GSB) in de jaren 2005-2009. Het gaat om de derde periode van het grotestedenbeleid, dat in 1995 van start ging.

De GSB-afspraken gaan over een groot aantal onderwerpen, waaronder veiligheid, inburgering, opvang van dak- en thuislozen, stedelijke vernieuwing en stedelijk economie. De afspraken worden de komende maanden per stad uitgewerkt in een meerjarenontwikkelingsprogramma. Hierin leggen de steden zich vast op de prestaties die zij in de GSB III-periode bij de genoemde onderwerpen zullen leveren. Het kabinet biedt hiervoor financiering. Voor de G4 gaat dit om een totaalbedrag van ruim twee miljard euro in vijf jaar. Begin 2005 sluit elke stad afzonderlijk een convenant met het kabinet over het meerjarenontwikkelingsplan.

De G4 zien het als een goede zaak dat het gelukt is in één pakket afspraken te maken met het kabinet over een aantal belangrijke beleidsonderwerpen. De zekerheid van financiering voor vijf jaar levert een bijdrage aan de continuïteit van de uitvoering van het beleid. Positief zijn ook de vereenvoudigingen die in het GSB-stelsel worden aangebracht. Zo komen er, in plaats van een groot aantal kleinere geldstromen, drie 'brede doeluitkeringen' voor stedelijke vernieuwing, economie en sociale infrastructuur, inbegrepen veiligheid en inburgering. Hierdoor krijgen de steden meer vrijheid bij de besteding van het GSB-budget. Aan de verantwoording die de steden afleggen over de geleverde resultaten worden minder zware eisen gesteld. Zo wordt een deel van de overbodige 'GSB-bureaucratie' opgeruimd. Overigens vinden de G4 dat de verantwoordingsverplichtingen verder vereenvoudigd kunnen en moeten worden.

De afspraken over GSB III zijn tot stand gekomen na intensieve onderhandelingen met het kabinet, waarbij alle partijen hebben gegeven en genomen. De G4 vinden dat de veiligheidsproblematiek in de steden een grotere financiële bijdrage van het kabinet vereist dan uiteindelijk uit de bus is gekomen. Daarnaast hebben de G4 bezwaar gemaakt tegen de bezuiniging op het onderwijsachterstandsbeleid van 100 miljoen euro, die het kabinet vanaf 2005 doorvoert. Zij zullen nu bij de Tweede Kamer aandringen op het schrappen van deze bezuiniging.

Over enkele onderwerpen die onder het GSB vallen, gaat het gesprek tussen het kabinet en de grote steden verder. In het nieuwe 'Strategisch Beraad Veiligheid' (Rijk en G30) zullen thema's op het gebied van veiligheid, zoals de aanpak van veelplegers en de invoering van de bestuurlijke boete, aan de orde komen. Met minister Verdonk blijven de G4 in onderhandeling over het nieuwe stelsel voor inburgering dat de minister in voorbereiding heeft. De afspraak is dat de inburgering van nieuw- en oudkomers onder het GSB zal vallen. Maar over een (blijvende) rol voor de steden in de inburgering is de minister tot dusver terughoudend geweest. De G4 vinden dat effectieve inburgering een nauwe betrokkenheid van de gemeenten vereist.

Pb-083 Amsterdam, 23 april 2004
Mirjam Otten 5522045

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Berichten over de veiligheid in Amsterdam, vindt u op http://www.eenveiligamsterdam.nl