Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Narcissenproef naast het nieuwe gebouw in Lisse 27 mei 2004 Open middag PPO Bloembollen in Lisse

Op 27 mei a.s. tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden de open middag bezoeken van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Lisse.

Van een keur aan bloembollenonderzoek op het veld is de voortgang te bekijken. Bovendien zal een divers aanbod van machines en apparatuur te bezichtigen zijn; een aantal wordt gedemonstreerd. Ook bestaat weer de mogelijkheid deel te nemen aan een programma voor verlenging van de spuitlicentie; daarvoor moet men uiterlijk 13.30 uur aanwezig zijn.

Telers, toeleveranciers, bestuurders en andere belanghebbenden zijn welkom om met onderzoekers in discussie te gaan over opzet en voortgang van het onderzoek. De onderzoeksonderwerpen die worden aangeboden betreffen de voorjaarsgewassen tulp, narcis, hyacint, krokus en Fritillaria persica. Daarnaast komen ook iris en zomerbloemen aan bod. Een groot deel van het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV. De bezoeker kan het bezoek aan de proeven naar eigen behoefte indelen; er is geen vaste route. In grote lijnen zijn de volgende groepen van objecten te bezichtigen.

Aaltjes
* langer koken in plaats van voorweken warmwaterbehandeling narcis * behandeling tegen krokusknolaaltjes in narcis * alternatieve bestrijdingsmethoden van stengelaaltjes

Bodemschimmels
* voorkomen Pythium in krokus (extreem vroeg planten) * bestrijding van Pythium met Pseudomonasbacteriën (krokus, hyacint) * teelt van hyacinten in buitengebieden
* biologische bestrijding Rhizoctonia solani (tulp en lelie) * gebruik van tussengewassen tegen bodemziekten * verspreiding zuur vanuit de grond en vanuit plantgoed * Augustaziek in tulp

Bolbehandeling en bewaring
* onderzoek naar optreden van bolrot bij narcis in de keten * bestrijding bolrot door droging (narcis)
* bestrijding van galmijt via ULO of mijtpathogenen (tulp) * optimale bewaring Fritillaria persica voor goede bloei * roofmijten tegen mijten en trips bij holbollen * roettoets
* Erwinia: zachtrot in iris en overig onderzoek

Overige onderwerpen
* biologische en geïntegreerde vuurbestrijding * verklistering Yokohama
* Verfijning krokus: een bemestingsprobleem?
* ecozone Lisse; bedrijfsnatuurplannen voor deelnemers Natuurbreed

Zomerbloemen

Meeldauw in Delphinium, Phlox, Solidago, Veronica

Demonstraties machines

Diverse machines en apparaten staan opgesteld om te bezichtigen: een mobiele stoominstallatie van Geerlings Loonbedrijf, de beddenbemester ELHO van Van Gerven Mechanisatie BV, en de Imspector, een meetapparaat voor gerichte bespuiting van gewas (in onderzoek bij A&F, Plant Research International en PPO).

Demonstraties zullen worden gegeven met het AutoMaatje van Thoma (onbemande machine voor geautomatiseerde teelthandelingen), de bodemscan van Soil Company en de Cropscan van Plant Research International en de precisiebemester van loonbedrijf Vermaire/Agrifirm.

Verlenging spuitlicentie

In samenwerking met Wellantcollege wordt de mogelijkheid geboden om met het bezoek van de open middag één aantekening te verwerven voor verlenging van uw spuitlicentie. Maar de opzet is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. U dient ditmaal deel te nemen aan een workshop en de proeven te bezoeken. Het programma is als volgt:

Vóór 13.30 uur inschrijven voor bijeenkomst spuitlicentie 13.30 uur workshop naar keuze, afhankelijk van gewenste aantekening: - ARBO (module Veiligheid en teelt)
- geïntegreerde gewasbescherming (module Geïntegreerde teelt) 14.15 uur start bezoek proeven van de open middag 16.30 -17.00 uur ophalen spuitpas.

Alleen als u een workshop bijwoont en in totaal gedurende 3 uur op het bedrijf bent, komt u in aanmerking voor de aantekening voor verlenging. U dient uw geldige spuitpas te tonen bij inschrijving. Kosten bedragen EUR 35,=, per machtiging of factuur te betalen aan Wellantcollege.

Deelnemers aan het spuitlicentie-programma wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij het Wellantcollege: 0348 - 457887 (Marco Hakker).

Informatie

Degenen die alleen komen voor de proeven die tijdens de open middag zijn te bezoeken, kunnen zelf bepalen wanneer zij komen tussen 13.00 en 17.00 uur. Alleen de deelnemers aan het spuitlicentieprogramma dienen op tijd aanwezig te zijn.

Het proefveld van PPO Bloembollen ligt aan de Prof. Van Slogterenweg 2 in Lisse, te bereiken via de Westelijke randweg / Heereweg tussen Lisse en Sassenheim (naast Tuincentrum Overvecht). Voor informatie over de open middag kunt u bellen met Kees van Nes (0252 - 462121).