Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN: het reportage- en interviewprogramma van de Nederlandse Moslim Omroep.

VERKENNINGEN: dinsdag 27 april van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het Vraaggsesprek

In Verkenningen is deze week te gast de islamitische theoloog Abdelilah Ljamai. Onlangs verscheen zijn boek imams in tekst en context waarin Ljamai de vrijdagpreken van de Syrische imam Ahmed Salam uit Tilburg, de Marokkaanse imams Ahmed El-Ouazzani uit Eindhoven en Mohammed Ousalah uit Deventer onder de loep neemt.

Mede gezien de ophef van afgelopen week over het handboek De weg van de Moslim , dat onder andere in de El Tawheed moskee wordt verkocht, in dit interview zoeken we antwoord op de vraag hoe je bepaalde radicale geluiden uit de wereld van de islam moet plaatsen.

De reportages

Pret met moslims

Kunstenaar Elena Simons was al dat gezeur over moslims beu. Ze besloot de straat op te gaan om plezier met ze te maken en deed daar wekelijks verslag van in Trouw. De bundeling van haar columns verscheen onder de naam Pret met moslims. Er zijn inmiddels één miljoen moslims in Nederland dus er valt met een aantal vast wel lol te beleven. Verkenningen ondernam een dolle tocht op een vliegend tapijt met de covergirl. We stapten af voor ontmoetingen met moslims uit het boek, Barbie in hijab en een fundi Ken. Hierna volgt in deze serie keten met katholieken en joken met joden.

De andere kant van de man
Stereotypen over mannen zijn er genoeg. Een echte man kan tegenwoordig koken, overhemden strijken en praten over gevoelens. Een echte moslimman houdt zich juist NIET bezig met het huishouden en is eerder krachtig dan zacht. In het eerste Vadercentrum van ons land is dagelijks te zien welke beelden echt kloppen. En met welke vragen en problemen mannen en vaders rondlopen. Naast de cursussen houtbewerken, koken en opvoeden biedt het centrum dan een kop koffie, een goed gesprek of intensieve begeleiding.

Verkenningen draaide een avond mee en ontdekte de een andere kant van de man.