Nederlandse Vereniging van journalisten


Werkgevers stiekem naar Hay
27 april 2004 BRIEF Aan NVJ-leden bij publieks- en opinietijdschriften

Collega's,

Er is het afgelopen half jaar hard gewerkt aan een nieuw functiesysteem en loongebouw voor publieksblad- en opinietijdschrift-journalisten (PuOp). De afgelopen maand is echter hectisch en onproductief verlopen. De werkgevers in de paritaire commissie hebben zich van hun slechtste kant laten zien toen Hay Group in maart de ruwe versie van het nieuwe loongebouw presenteerde.

NVJ en uitgevers hebben Hay Group samen aan het werk gezet en de opdracht wordt door beide partijen betaald. De werkgevers echter hebben de ruwe versie van het nieuwe salarisgebouw niet naar de werknemersdelegatie doorgestuurd omdat het resultaat hen niet welgevallig was. Ze zijn op eigen houtje naar Hay afgereisd om de betrokken consultants tot andere gedachten te brengen. Toen dat niet lukte, hebben ze over hen hun beklag gedaan bij de directie van Hay.

We waren woedend omdat de werkgevers de afgesproken procedure met voeten hebben getreden en daardoor ons vertrouwen ernstig hebben geschaad. Aangezien we niet weten wat er precies met Hay is afgesproken, hebben we ook geen vertrouwen meer in het bureau. Afgelopen week is de paritaire commissie daardoor in een impasse beland.
Er is ons echter veel aan gelegen een goed functiesysteem en loongebouw in te voeren, aangezien we de indruk hadden dat we op een goed resultaat afkoersten. Bovendien - en dat is ook niet onbelangrijk - krijgen alle journalisten in deze sector een structurele loonsverhoging van drie procent als het nieuwe systeem per
1 juli wordt ingevoerd. Om uit de impasse te komen is afgelopen vrijdag daarom op ons initiatief informeel overleg gevoerd met Hay en de werkgevers. Op basis van het verslag dat Hay maakt, waarin de bezwaren van de werkgevers en de mogelijke oplossingen zijn vastgelegd, zullen we beslissen of en hoe we nu verder moeten. Wij hopen dat er binnen afzienbare tijd een goed resultaat behaald kan worden.

Je kunt ervan op aan dat de NVJ-delegatie daar alles aan zal doen.

Met vriendelijke groet,

NVJ-delegatie,

Rene Bogaarts
Joop Reichart
Yvonne Dankfort, secretaris NVJ (telefoon 020-6766771).