Stichting Ict op School


Persbericht

27/04/2004 Scholen bundelen krachten richting ICT-bedrijven

Tevredenheid bij scholen over samenwerking ICT

Persbericht van Stichting Ict op School

Den Haag, 26 april 2004

ICT-bedrijven treffen in het onderwijs steeds vaker een geduchte onderhandelingspartner bij de verkoop van ICT-producten en diensten. Meer dan de helft van de basisscholen in Nederland werkt op het ogenblik samen met andere scholen bij aanschaf en gebruik van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT). Ze doen dat in ruim 200 lokale en/of regionale samenwerkingsverbanden. Door kennisontwikkeling en kennisdeling professionaliseren scholen zich op ICT-gebied in een rap tempo.

Wat deze samenwerking zoal oplevert, is in opdracht van Stichting Ict op School onderzocht door het Onderzoeks- en Adviesbureau Oberon. Honderdvijftig scholen uit 13 samenwerkingsverbanden werden ondervraagd. De belangrijkste uitkomsten zijn volgens de scholen dat samenwerking bijdraagt aan:

* ICT-ontwikkeling op de school;

* beschikbaarheid nuttige kennis en expertise;
* beantwoording ICT-vragen;

* sterke marktpositie bij aankoop producten en diensten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het rendement en de kwaliteit van samenwerking ook wordt bepaald door kennisdeling en -ontwikkeling, goed leiderschap en gemotiveerde deelnemers. De uiteindelijke opbrengst hangt echter niet alleen af van de kwaliteit van het samenwerkingsverband. De hoeveelheid tijd en geld die scholen vrijmaken om ICT vorm en inhoud te geven, is ook van belang.

Samenwerking leidt tot verschuiving van aandacht voor technische infrastructuur naar het delen van kennis en ervaringen op onderwijsinhoudelijk gebied. Scholen vinden dat positief omdat techniek niet hun primaire aandacht zou moeten hebben. Met die verschuiving lijkt er ook verandering te komen in de rol en competenties van ICT-coördinatoren: minder techniek en meer ICT-gebruik bij het leren.

Het rapport `Dynamiek in samenwerking, basisscholen over opbrengst en kwaliteitskenmerken van samenwerking op het gebied van ICT' is als pdf-file te downloaden via www.ictopschool.net .
---