Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA


NMa beboet brancheorganisaties voor prijsadviezen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in twee zaken boetes opgelegd aan brancheorganisaties; een zaak betreft vier brancheorganisaties voor psychologen en psychotherapeuten en één die van tandtechnische laboratoria. De boetes zijn opgelegd vanwege het geven van prijsadviezen aan de leden. De brancheorganisaties die zijn beboet zijn: het Nederlands Instituut voor Pschychologen (NIP) voor EUR 240.000,=; de Landelijke Vereniging Eerstelijnspsychologen (LVE) voor EUR 80.000,=; de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) voor EUR 55.000,=; de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) voor EUR 70.000,=; het Nederlands Tandtechnisch Genootschap (NTG) voor EUR 400.000,=. Daarnaast heeft de NMa de organisaties bevolen de prijsadviezen te staken en de leden daarover te informeren onder dreiging van een dwangsom.

De NMa heeft geconstateerd dat de vier verenigingen voor psychologen en psychotherapeuten gedurende bijna zes jaar hun leden adviseerden over het te hanteren uurtarief. Gedurende dezelfde periode heeft volgens de NMa het NTG met behulp van referentielijsten de leden geadviseerd over de te hanteren tarieven voor tandtechnische werkstukken en verrichtingen. Bovendien heeft het NTG de leden gefaciliteerd bij het hanteren van die tarieven.

Prijsadviezen van brancheorganisaties zijn in deze zaken beoordeeld als een vorm van prijsafspraken tussen de leden van die verenigingen. Prijsafspraken zijn volgens de Mededingingswet verboden. In het algemeen zijn de gevolgen van dergelijke afspraken: hogere prijzen voor de afnemers en een verminderde prikkel tot kostenbesparing. Ondernemers dienen hun prijzen onafhankelijk van elkaar te bepalen. Zij moeten zonder onderlinge afpraken of coördinatie door de brancheorganisatie dingen naar de gunsten van de afnemer. Aangezien de ongeveer 7000 leden van de NIP, LVE, NVP en NVVP circa 60 procent van alle psychologen en psychotherapeuten in Nederland vertegenwoordigen, gaat van deze prijsadviezen een nadelig effect uit. Hetzelfde geldt voor de overtreding van het NTG; de door de 400 leden van het NTG gegenereerde omzet vertegenwoordigt 70 tot 80% van de omzet in de branche.

Tegen deze besluiten van de NMa kunnen de betrokken organisaties bezwaar aantekenen bij de NMa, vervolgens beroep bij de Rechtbank Rotterdam en hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb).