Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Eerste ANWB-paddestoel onthuld

Den Haag, 27 april 2004

ANWB-hoofddirecteur mr. Guido van Woerkom heeft vanmorgen aan het Sint Janskerkhof in Laren fietspaddestoel nummer één en een informatiepaneel over fietsbewegwijzering onthuld.

De eerste fietspaddestoel is in de jaren twintig geplaatst in de nabijheid van kasteel Groeneveld in Baarn. Zo'n dertig jaar geleden viel deze ten prooi aan het verkeer. Door de komst van de A1 moest paddestoel één het veld ruimen. Op initiatief van het Goois Museum te Hilversum en in samenwerking met een aantal andere organisaties, zoals Het Goois Natuurreservaat, het Fietsgilde 't Gooi en de Rijwielpadenvereniging Gooi- en Eemland ontstond het idee om paddestoel nummer één weer in z'n oude luister te herstellen.

Er staan 5500 paddestoelen in Nederland. De eerste proefmodellen zijn op 21 december 1919 op het Sint Janskerkhof in Laren geplaatst. Deze eerste paddestoel luidde het begin in van het fietstoerisme in Nederland.

Het ontwerp van de ANWB-paddestoel is van ingenieur J. W. H. Leliman uit Baarn. Hij was architect van beroep en tevens bestuurslid van de ANWB. De paddestoelen moesten niet alleen de fietser de weg wijzen maar ook fraai in het landschap passen.

Met vriendelijke groet,

Markus van Tol
ANWB persdienst
070-3146288


---
Disclaimer

E-mail wordt door ANWB niet gebruikt voor het aangaan van externe verplichtingen. Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde(n). Indien deze e-mail onverhoopt niet voor u is bestemd dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de afzender en daarna het bericht te vernietigen. Deze e-mail mag niet worden doorgestuurd, openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder de toestemming van de afzender.
ANWB betracht grote zorgvuldigheid bij het verzenden van e-mails. ANWB kan echter niet garanderen dat deze e-mail juist, volledig, tijdig en virusvrij wordt overgebracht. In een dergelijk geval is ANWB op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade, direct dan wel indirect, in welke vorm dan ook.

ANWB B.V.

---