Ingezonden persbericht


Saveetra teleurgesteld door uitblijven nieuwe regels dierenvervoer

Saveetra, de Samenwerkende Veetransporteurs van Transport en Logistiek Nederland, is zwaar teleurgesteld dat de Raad van Landbouwministers de afgelopen nacht geen akkoord heeft kunnen bereiken over nieuwe regels voor diervervoer. "Hiermee winnen alleen de notoire knoeiers. Zij kunnen nu gewoon doorgaan met het structureel schenden van dierenwelzijn" aldus een woordvoerder. Het uitblijven van een akkoord heeft als resultaat dat broodnodige verbeteringen, zoals op het gebied van opleiding, controle en beladingsgraad, niet worden doorgevoerd.

Saveetra heeft enige tijd geleden het initiatief genomen voor een proef met een controlesysteem via GPS en boordcomputer. Hiermee moest een waterdicht systeem worden opgezet om de controle en daarmee ook de naleving te verbeteren. Ook de verplichting van een positiebepalend systeem, dat eerder onderdeel was van de voorstellen, is nu van de baan.

Saveetra verwacht dat notoire overtreders de komende tijd door kunnen blijven gaan met het schenden van dierenwelzijn en gezondheidsregels als de Europese Commissie het hierbij laat zitten. Recent zijn initiatieven genomen om een Europees Kwaliteitssysteem voor lange-afstandtransporten te ontwikkelen wat gecontroleerd wordt door middel van GPS. Saveetra roept de minister op om deze initiatieven samen verder te ontwikkelen.

Bel voor meer informatie naar: Debby van Son, secretaris Saveetra, 079-3636195.


---

DISCLAIMER: