Bond tegen het Vloeken

Wekelijks 1600 grove taaluitingen op de buis
Geplaatst op 27 april 2004
Elke week vliegen er 1600 vloeken, scheldwoorden, schuttingwoorden en verwensingen over de buis. Per jaar komt dat neer op ongeveer 80.000 uitingen van grof taalgebruik. Dat blijkt uit De vloekmonitor, een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Bond tegen het vloeken in 2003 heeft uitgevoerd.

Dat betekent dat er per zender gemiddeld 1,2 keer per uur grove taal wordt gebruikt. Gemiddeld genomen gebruiken de commerciële zenders iets vaker (1,3 keer per uur) grove taal dan de publieke omroep (1,1 keer per uur).

BNN is de grote boosdoener met 7,7 keer per uur een vloek of ander grof woord. Vooral in programmas als Cut, BNN family en Costa is het taalgebruik grof. Bij de commerciële omroepen brengt Veronica (2,4 keer per uur) het er het slechtst af. RKK (0,0 keer per uur), EO en NOS (beide 0,2 keer per uur) zijn het zorgvuldigst in hun taalgebruik. Bij de commerciële omroepen zijn dat RTL5 en SBS6 (beide 0,7 keer per uur).

Uit een eerder opinieonderzoek door TNS NIPO (Vloeken op de buis stoort kijker) blijkt dat 72 procent van de kijkers vindt dat het grove taalgebruik op Nederlandse zenders teruggedrongen dient te worden.

De Bond tegen het vloeken heeft de Nederlandse omroepen verzocht zich te bezinnen op het taalgebruik in de tv-programmas en de grove taal zoveel mogelijk te weren van de buis.
Het complete onderzoeksrapport is te vinden onder downloads op de site van de Bond tegen het vloeken (www.bondtegenvloeken.nl).