Gemeente Oirschot

Vrijheid vergt betrokkenheid en verantwoordelijkheid

Burgemeester Speetjens

In ons land wordt er op twee dagen per jaar stilgestaan bij oorlog, vrede en vrijheid: op 4 en 5 mei. Die twee dagen horen bij elkaar als nacht en dag. 4 mei is een dag van bezinning en gedenken. Op 5 mei vieren we onze vrijheid en stellen we ons solidair op met mensen die (nog) niet vrij zijn.

Historisch gezien zijn de twee data natuurlijk gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Maar in de loop der jaren hebben ze een bredere betekenis gekregen. Op 4 mei gaan onze gedachten natuurlijk nog steeds uit naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar die oorlog is al lang geleden, het is inmiddels een oorlog van de vorige eeuw geworden, velen van ons waren toen nog niet eens geboren. Daarom gedenken we tegenwoordig de slachtoffers van alle oorlogen die sindsdien gewoed hebben. Wist u dat er sinds 1945 meer dan 200 oorlogen en gewapende conflicten in de wereld uitgevochten zijn? Is het niet treurig dat we blijkbaar niets geleerd hebben? Want nog steeds worden er oorlogen gevochten. Denk maar aan Irak, aan Israël en de Palestijnse gebieden. Maar ook aan minder bekende oorlogen en conflicten, misschien kleiner van omvang, maar daarom niet minder traumatisch voor de mensen die erbij betrokken zijn.

De vierde en vijfde mei zijn de dagen waarop wij in Nederland gezamenlijk stilstaan bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid en democratie, menswaardigheid en respect. Ook in Oirschot doen we dat. Op 4 mei wordt er traditiegetrouw een stille tocht naar de kapel van de Heilige Eik gehouden. Ik roep iedereen op, jong en oud, om daaraan deel te nemen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid is soms heel duur. Vrijheid vergt betrokkenheid en verantwoordelijkheid. En ik meen dat vrijheid toch wel twee minuten stilte per jaar waard is.

Frits Speetjens
Burgemeester