Keuringsdienst van waren


Intensieve controles Voedsel en Waren Autoriteit tijdens Koninginnedag

Tijdens de Koninginnedagfestiviteiten in Nederland zal de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) intensief controleren op de naleving van de Drank- en Horecawet, Tabakswet en de Warenwet. Dit gebeurt in samenwerking met de politie en gemeenten. Evenals voorgaande jaren zullen de controleurs letten op:
· de temperatuur van bederfelijke eet- en drinkwaren
· hygiëne en bouwkundige eisen van de kramen
· de uitoefening van eenvoudige handelingen die gericht zijn op de onmiddellijke verkoop (uitgebreide bereiding van etenswaren en voorraadvorming is niet toegestaan). De controleurs van de Drank-, Horeca- en Tabakswet letten erop:
· dat er geen tabak en alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 16 en geen sterke drank aan jongeren onder de 18
· dat iedereen die alcohol verkoopt, voldoet aan de voorwaarden van de vergunningen
· dat er geen alcohol illegaal verkocht wordt. Zelf blijven opletten
Hoewel de VWA probeert alle overtredingen op te sporen, moeten consumenten natuurlijk goed blijven opletten waar en wat ze kopen. De VWA raadt u dan ook aan extra oplettend te zijn wanneer u bijvoorbeeld etenswaren op straat koopt. Vaak liggen deze producten al lang in de open lucht en is de herkomst ervan vaak onduidelijk. Sinds een aantal jaren is het in een aantal steden voor particulieren verboden om bederfelijke waren te verkopen. De Warenklachtenlijn
Mocht u tijdens Koninginnedag, of op enig ander moment, een klacht in willen dienen over handelaren die onveilig voedsel verkopen of de Drank- en Horecawet overtreden, dan kunt u bellen met de Warenklachtenlijn: 0800 0488.