Gemeente Breda

Persberichten

27-04-2004

Nieuw Europees Samenwerkingsverband voor Breda

Samen met de steden s-Hertogenbosch, Zoetermeer, Zoeterwoude, Diest (België), Chester (Verenigd Koninkrijk), Limerick (Ierland), en Aken (Duitsland), heeft Breda opnieuw een subsidie aangevraagd bij het Europese Interreg secretariaat. Deze keer gaat het om samenwerking op het gebied van natuurbescherming en versterking van natuur in combinatie met recreatiemogelijkheden. Het Europese project draagt de naam EcoReco. Voor Breda staat het project Waterakkers (Teteringen) centraal in dit samenwerkingsverband. Het college van burgemeester en wethouders dient deze subsidieaanvraag deze week in.

Met s-Hertogenbosch als lead partner doen de steden gezamenlijk een beroep op de financiële middelen die Europa voor samenwerking tussen steden uit verschillende lidstaten beschikbaar stelt. Eerder dienden Breda, s-Hertogenbosch, Chester, Limerick, Mechelen en Gent al met succes een aanvraag in voor deze Interreg III B-subsidies onder de noemer Water in Historic City Centers.

Actueel thema
De nieuwe aanvraag heeft eveneens betrekking op een actueel thema in de ruimtelijke ontwikkeling van stedelijke gebieden. Meer en kwalitatief betere groenvoorzieningen dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. De steden brengen elk vergelijkbare projecten in, die als belangrijk doel de versterking van ecologische infrastructuur hebben. Het Europese programma heeft als doel natuurgebieden beter te beschermen en regionaal en transnationaal meer verbanden te leggen. Naast economische welvaart en sociale integratie dient het milieuaspect meer in strategieën voor gebiedsontwikkeling tot uitdrukking te komen. Die aanpak is niet alleen van belang voor leefbaarheid en gezondheid, maar is ook een belangrijk criterium voor mensen om zich ergens te vestigen.
Door de Waterakkers te ontwikkelen versterkt Breda de kwaliteit van Teteringen, namelijk een Vinex-lokatie in een landelijke, groene omgeving. Tegelijkertijd krijgt de leefbaarheid van de stad als geheel een impuls.

Financiering
Naast Interreg-subsidie vraagt s-Hertogenbosch namens de Nederlandse steden nog een extra bijdrage aan het Ministerie van VROM. Als beide trajecten succesvol zijn, financiert Breda zelf iets minder dan 50% van de kosten van een onderdeel van het project Waterakkers. Dit onderdeel gaat over het verbeteren van recreatieve gebruiksmogelijkheden en het verbeteren van de verbindingen met de stadswijken. Dit in combinatie met het versterken van natuurwaarden en het verbeteren van de ontsluiting voor fietsers en wandelaars. Met het indienen van de aanvraag stelt Breda zich garant voor die eigen financiële bijdrage en voor een bijdrage aan het samenwerkingsproject. Specifieke afspraken daarover volgen in een volgende fase van het beoordelingstraject.

Breda, 27 april 2004